Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koje su najmasnije ribe?Koje su najmasnije ribe?
30. sep.
Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje...
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Uobičajene posledice su bol u stomaku, gasovi i uznemirenost. Takođe, neki ljudi imaju intoleranciju na proteine u mleku, što dovodi do bronhospazma, nadimanja, groznice, niskog pritiska i dr....
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Aminokiseline su oni elementi koji su osnovni gradivni blokovi proteina u telu. One su uključene u razvoj mišića. Postoji 20 aminokiselina i svaka sadrži određenu amino grupu i karboksilnu grupu. Generalno ima 150 aminokiselina...
Koje su najhranljivije namirnice?Koje su najhranljivije namirnice?
29. nov.
Činjenica je da su kvalitetna hrana i vežbanje osnova dobrog zdravlja, odnosno faktori koji najviše utiču na figuru. Istina je da osnovu svake zdrave ishrane čini nekoliko stubova. Na njima se gradi zdravo, funkcionalno...
Koje namirnice su kisele?Koje namirnice su kisele?
22. mart
Dokazano je da je rak posledica povećane kiselosti u organizmu. Kiselost povećavaju česta upotreba kafe, alkohola, mesa i kobasica, kao i nekog voća....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Voće za dijetu treba pripremiti bez šećera, meda i oraha, možete dodati samo cimet ili đumbir....
Marinirani đumbirMarinirani đumbir
09. feb.
Za neki dve nedelje trebalo bi da bude spreman za upotrebu. Što sitnije nasečete, to će pre biti spreman....
Kandirani đumbirKandirani đumbir
09. avgust
Posle pola sata možete prebaciti đumbir u kutiju sa poklopcem i tako se kandirani đumbir može čuvati do 3 meseca....
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Koje su namirnice bogate kapsaicinom?
27. sep.
Njegovo delovanje u početku je da stimuliše izvore bola, a zatim da smanji njegov intenzitet. 2. Dodatak ishrani Osim u ljutim paprikama, kapsaicin se može naći u obliku dijetetskih suplemenata....
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Sada kada smo razumeli šta je cistein i do čega može dovesti njegov nedostatak, hajde da vidimo koja hrana nam može pomoći da obezbedimo cistein. Hrana najbogatija cisteinom 1....
Koje su prednosti bagremovog meda?Koje su prednosti bagremovog meda?
02. mart
Poboljšavanje oštrine vida nije jedina prednost upotrebe meda, zato što on pomaže i adaptaciji očiju u tamnom i jača sočiva oka....
Koje su koristi od cvekle?Koje su koristi od cvekle?
16. avgust
Preporučuje se i kod zatvora - blagotvorno deluje na regulisanje crevnih pokreta, a redovna upotreba cvekle pomaže i kod hroničnog zatvora....
Koje namirnice su bogate gvožđem?Koje namirnice su bogate gvožđem?
01. maj
Zanimljivo je da priča da je spanać veoma bogat gvožđem u stvari posledica štamparske greške....
Jednostavan kolač bez upotrebe mikseraJednostavan kolač bez upotrebe miksera
21. sep.
Prvo promešajte kiselo mleko i sodu, a nakon toga dodajte šećer, ulje, brašno i na kraju, kakao. Dobro promešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu. U nauljeni pleh sipajte smesu sa kakaom i pecite...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
One crvene, koje ostaju na peteljci skoro do kraja leta, mnogo su aromatičnije i slađe, ali i zelene paprike imaju svoju draž i upotrebu....
Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?
09. sep.
Sedenje po ceo dan na jednom mestu ispred kompjutera ili za kancelarijskim stolom ima negativan efekat na metabolizam, a na taj način i na celokupno zdravlje....
Posledice neuhranjenostiPosledice neuhranjenosti
23. april
Od želje da izgledamo kao manekeni možemo doći u veoma neprijatnu situaciju – neuhranjenost, odnosno nedovoljno hrane za jedan dan, ima posledice. Kakve su to posledice?...
ĐumbirĐumbir
28. nov.
Svež đumbir ne treba podvrgavati toplotnoj obradi, jer ćete dodatno povećati njegov ljuti ukus. U Indiji i Šri Lanki đumbir se prži i koristi u sosovima za jela od mesa i povrća....
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Zamrznut sveži đumbirZamrznut sveži đumbir
27. april
Ako je potrebno (ili za svaki slučaj), nakon toga operite i dobro osušite đumbir. Važno je da ih dobro osušite nakon pranja, da vam se ne kliza u rukama mnogo, zato što đumbir pušta dosta soka....
Glazirani đumbir kolačiGlazirani đumbir kolači
21. dec.
Glazirani đumbir kolačići su gotovi....
Ukusan marinirani đumbirUkusan marinirani đumbir
20. jul
Prelijte đumbir marinadom, gledajte da potpuno pokriva komade. Ostavite đumbir da se marinira bar 24 sata. Čuvajte u tegli u frižideru....
Božićni đumbir medenjaciBožićni đumbir medenjaci
13. januar
Božićni đumbir medenjaci su sjajni....
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Njegova uloga je važna u održavanju vida i pamćenja u dobrom stanju, održava imunitet i reproduktivni sistem....