Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koje su najmasnije ribe?Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje...
30. sep.
Koje namirnice su alergeni?Uobičajene posledice su bol u stomaku, gasovi i uznemirenost.
Takođe, neki ljudi imaju intoleranciju na proteine u mleku, što dovodi do bronhospazma, nadimanja, groznice, niskog pritiska i dr....
09. jun
Koje su zamenjive aminokiseline?Aminokiseline su oni elementi koji su osnovni gradivni blokovi proteina u telu. One su uključene u razvoj mišića. Postoji 20 aminokiselina i svaka sadrži određenu amino grupu i karboksilnu grupu.
Generalno ima 150 aminokiselina...
23. mart
Koje su najhranljivije namirnice?Činjenica je da su kvalitetna hrana i vežbanje osnova dobrog zdravlja, odnosno faktori koji najviše utiču na figuru.
Istina je da osnovu svake zdrave ishrane čini nekoliko stubova. Na njima se gradi zdravo, funkcionalno...
29. nov.
Koje namirnice su kisele?Dokazano je da je rak posledica povećane kiselosti u organizmu. Kiselost povećavaju česta upotreba kafe, alkohola, mesa i kobasica, kao i nekog voća....
22. mart
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Voće za dijetu treba pripremiti bez šećera, meda i oraha, možete dodati samo cimet ili đumbir....
23. nov.
Marinirani đumbirZa neki dve nedelje trebalo bi da bude spreman za upotrebu.
Što sitnije nasečete, to će pre biti spreman....
09. feb.
Kandirani đumbirPosle pola sata možete prebaciti đumbir u kutiju sa poklopcem i tako se kandirani đumbir može čuvati do 3 meseca....
09. avgust
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Njegovo delovanje u početku je da stimuliše izvore bola, a zatim da smanji njegov intenzitet.
2. Dodatak ishrani
Osim u ljutim paprikama, kapsaicin se može naći u obliku dijetetskih suplemenata....
27. sep.
Namirnice koje su izvori cisteinaSada kada smo razumeli šta je cistein i do čega može dovesti njegov nedostatak, hajde da vidimo koja hrana nam može pomoći da obezbedimo cistein.
Hrana najbogatija cisteinom
1....
08. mart
Koje su prednosti bagremovog meda?Poboljšavanje oštrine vida nije jedina prednost upotrebe meda, zato što on pomaže i adaptaciji očiju u tamnom i jača sočiva oka....
02. mart
Koje su koristi od cvekle?Preporučuje se i kod zatvora - blagotvorno deluje na regulisanje crevnih pokreta, a redovna upotreba cvekle pomaže i kod hroničnog zatvora....
16. avgust
Koje namirnice su bogate gvožđem?Zanimljivo je da priča da je spanać veoma bogat gvožđem u stvari posledica štamparske greške....
01. maj
Jednostavan kolač bez upotrebe mikseraPrvo promešajte kiselo mleko i sodu, a nakon toga dodajte šećer, ulje, brašno i na kraju, kakao.
Dobro promešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu.
U nauljeni pleh sipajte smesu sa kakaom i pecite...
21. sep.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?One crvene, koje ostaju na peteljci skoro do kraja leta, mnogo su aromatičnije i slađe, ali i zelene paprike imaju svoju draž i upotrebu....
29. maj
Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?Sedenje po ceo dan na jednom mestu ispred kompjutera ili za kancelarijskim stolom ima negativan efekat na metabolizam, a na taj način i na celokupno zdravlje....
09. sep.
Posledice neuhranjenostiOd želje da izgledamo kao manekeni možemo doći u veoma neprijatnu situaciju – neuhranjenost, odnosno nedovoljno hrane za jedan dan, ima posledice. Kakve su to posledice?...
23. april
ĐumbirSvež đumbir ne treba podvrgavati toplotnoj obradi, jer ćete dodatno povećati njegov ljuti ukus.
U Indiji i Šri Lanki đumbir se prži i koristi u sosovima za jela od mesa i povrća....
28. nov.
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Zamrznut sveži đumbirAko je potrebno (ili za svaki slučaj), nakon toga operite i dobro osušite đumbir. Važno je da ih dobro osušite nakon pranja, da vam se ne kliza u rukama mnogo, zato što đumbir pušta dosta soka....
27. april
Ukusan marinirani đumbirPrelijte đumbir marinadom, gledajte da potpuno pokriva komade.
Ostavite đumbir da se marinira bar 24 sata. Čuvajte u tegli u frižideru....
20. jul
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Njegova uloga je važna u održavanju vida i pamćenja u dobrom stanju, održava imunitet i reproduktivni sistem....
28. okt.