Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se pravi šafranovo ulje?Kako se pravi šafranovo ulje?
25. april
Recept za ulje od šafrana kravlji maslac - 100 g šafran - prstohvat kajenska paprika - prstohvat limun - 1/2 komada maslinovo ulje - 1 kašičica Iscedite sok od 1/2 limuna, dodajte šafran, promešajte i ost...
Šta sadrži teletina?Šta sadrži teletina?
24. april
100 g teletine sadrži: proteini - 21 g ugljeni hidrati - 0 g masti - 7 g Energetska vrednost - 152 kilokalorije Teletina sadrži zdrave masti, proteine, ugljene hidrate, vitamine A, C, E, PP, B1, B2, B6 i B12, kao ...
Šta sadrži tofu?Šta sadrži tofu?
23. april
Tofu je biljna namirnica sa visokim sadržajem proteina napravljena od soje. Ne sadrži mlečne proizvode, gluten, holesterol i veganski je proizvod, pa je pogodan za osobe koje imaju posebnu ishranu. Često se koristi ...
Zašto piti čaj od stevie?Zašto piti čaj od stevie?
19. april
strongStevia je biljka koja se odlikuje specifičnim slatkim ukusom i aromom. Poslednjih decenija stevia se sve više koristi kao zdrava zamena za šećer pogodna za ljude koji pate od dijabetesa. Ali stevia se pr...
Kako napraviti belu alvu?Kako napraviti belu alvu?
15. april
Bela alva je ukusna i popularna orijentalna poslastica koja je poznata širom sveta po svom ukusu i teksturi. U ovom paragrafu ćemo pogledati šta je bela alva i kakva je njena kulinarska istorija. Kulinarska istorija ...
Kalorijski sadržaj ruske salateKalorijski sadržaj ruske salate
13. april
b/undefined Ruska salata je jedno od najpopularnijih jela u kulinarstvu, koje ima duboku i zanimljivu istoriju, a odlikuje se jedinstvenom recepturom i ukusom. Bez obzira na ime koje ukazuje na njeno poreklo, ruska...
Koliki je rok trajanja tvrdo kuvanih jaja u frižideru?Koliki je rok trajanja tvrdo kuvanih jaja u frižideru?
12. april
Ako niste pojeli tvrdo kuvana jaja tokom Uskršnje nedelje, postoje pravila kojih se treba pridržavati da ih održite jestivim. Tvrdo kuvana jaja mogu da se čuvaju u frižideru do dve nedelje. Preporučljivo je koristiti ...
Možete li da dobijete težinu postom?Možete li da dobijete težinu postom?
11. april
Nažalost, post ne garantuje da ćete smršati. U nekim slučajevima, čak i naprotiv - dobijate na težini umesto da gubite težinu. Ako prvi put postite i dobijate na težini, verovatno se pitate zašto. Tokom postova se j...
Šta sadrži krastavac?Šta sadrži krastavac?
10. april
100 g krastavaca sadrže: proteini - 0,8 g masti - 0,1 g ugljeni hidrati - 2,5 g Energetska vrednost - 14 kcal Pored toga, 100 g krastavaca sadrže: 1 g dijetetskih vlakana i 95 g vode. Minerali i druge supstance s...
Koja je razlika između Pepsija i Koca-Kole?Koja je razlika između Pepsija i Koca-Kole?
09. april
Ako se moraju imenovati dva konkurenta sa najistaknutijim tržišnim i poslovnim takmičenjima, Pepsi i Koka-Kola odmah padaju na pamet. Oni su lideri u kategoriji bezalkoholnih pića, proizvodeći sličan proizvod sa blis...
Šta sadrži aronija?Šta sadrži aronija?
08. april
Aronija je prelepo i neverovatno ukusno voće sa širokom kulinarskom primenom i vrednim nutritivnim svojstvima. Iako aronija potiče iz Severne Amerike, uzgaja se i u drugim regionima sveta, uključujući Evropu i Aziju. ...
Šta je giros?Šta je giros?
06. april
Giros je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Grčkoj. Spada u kategoriju brze hrane, ali se može poslužiti i kao porcija uz prilog i hleb. Giros je popularno grčko jelo koje obično uključuje pečeno meso, o...
Kako kuvati amarant?Kako kuvati amarant?
05. april
Za jednu šolju amaranta trebaće vam 3 šolje hladne vode. Pre upotrebe, seme se mora oprati, ali pošto su zrna mala, biće vam potrebno najfinije sito. Pranje semena na druge načine, kao što se pere pirinač, bić...
Kako se čuva jagnjetina?Kako se čuva jagnjetina?
04. april
Jagnjeće meso, jagnjetina - aromatično, nežno, ukusno. Jedinstvenog je ukusa i nutritivnih kvaliteta, zbog čega je visoko cenjen kulinarski proizvod. Kuvanje jagnjetine je komplikovan i složen proces, ali važniji asp...
Kako da dobijemo natrijum?Kako da dobijemo natrijum?
16. mart
Natrijum je vredan mikro element koji je zadužen za jednu od najvažnijih funkcija u telu - da održava zapreminu krvi u telu. Natrijum je odgovoran za rad mišića i nerava, sprečava iscrpljenost i toplotne udare koji nam ...
Kako i koliko dugo kuvati prokelj?Kako i koliko dugo kuvati prokelj?
14. mart
Prokelj je veoma zdravo povrće koje može da osveži mnoga jela. Pored toga, obavezno je uključen u dijete za mršavljenje, u ishrani trudnica i dece. Uprkos očiglednim koristima, mnogi ljudi ne vole ukus prokelja. U m...
Šta meri Skovilova skala?Šta meri Skovilova skala?
12. mart
Skovilova skala je uporedna skala koja meri stepen ljutine paprike. Ime je dobila po američkom hemičaru Vilburu Linkolnu Skovilu, koji je 1912. razvio metodu za merenje ljutog potencijala raznih ljutih paprika, tačnije...
Kako se suši čubar?Kako se suši čubar?
24. feb.
Za mnoge domaćice, kuvanje je nezamislivo ako nemaju pri ruci sušeni čubar. Čubar je prisutan kao glavni začin u brojnim balkanskim jelima kao što su sarme, ćuftice u rerni ili zapečena jela, supe, testenine itd. ...
Kako da napunimo jagnje?Kako da napunimo jagnje?
10. feb.
Bugarska tradicija nalaže da na Uskrs i Đurđevdan na trpezi mora da bude punjeno pečeno jagnje. Tako je bar godinama bilo, posebno u selima gde su se životinje držale u svakoj kući. Sada su stvari drugačije. Nema svako ...
Koja je razlika između ovčetine i jagnjetine?Koja je razlika između ovčetine i jagnjetine?
10. feb.
Jagnje je zapravo beba ovce (i ovna) koja je mlađa od dvanaest meseci i posle godinu dana postaje ovca (ovan). Odrasle ženke zovu se ovce, a odrasli mužjaci ovnovi. Iako je glavna stvar koja razlikuje ovčetinu od j...
Od kog uzrasta bebe mogu piti čaj?Od kog uzrasta bebe mogu piti čaj?
10. feb.
Kada vaša beba napuni šest meseci, možete joj s vremena na vreme ponuditi nezaslađeni biljni čaj za bebe. Ovi čajevi obično sadrže bilje za koje se kaže da olakšava varenje, kao što su kamilica i mirođija. Nažalost,...
Kako i zašto se jagnjetina marinira?Kako i zašto se jagnjetina marinira?
08. feb.
Jagnjeće meso je veoma korisno i niskokalorično meso, ali je njegov miris neobičan i test je za domaćice osetljive na neprijatne mirise. Iz tog razloga, jagnjetina se marinira pre kuvanja. Najjednostavniji nači...
Koliko vremena je potrebno da se kuva jagnjeći set iznutrica?Koliko vremena je potrebno da se kuva jagnjeći set iznutrica?
08. feb.
Jagnjeći set iznutrica sa dobro opere. Po želji možete ga potopiti u vodu sa malo sirćeta da biste uklonili deo mirisa. Stavi se da provri u oko 1500 ml vode, dodajući 2-3 kašičice soli. Tokom kuvanja se skida pena...
Koji začini se stavljaju u jagnjeću glavu?Koji začini se stavljaju u jagnjeću glavu?
08. feb.
Jagnjeća glava je stekla popularnost širom sveta, ali nije po svačijem ukusu. Mnogi ljudi bi je rado bacili. Za druge je pečena jagnjeća glava poslastica! Sa svojom delikatnom teksturom, jagnjeća glava se to...
Da li se jagnjetina preporučuje kod visokog holesterola?Da li se jagnjetina preporučuje kod visokog holesterola?
08. feb.
Jagnje je mladunče ovce, sisar je i preživar. Različite zemlje imaju različite starosne norme za jagnjeće meso. Jagnjetina je bogata proteinima, cinkom i vitaminima B, izvor je gvožđa, kalijuma i fosfora. I zato se ...