100 g teletine sadrži:
proteini - 21 g
ugljeni hidrati - 0 g
masti - 7 g
Energetska vrednost - 152 kilokalorije
Teletina sadrži zdrave masti, proteine, ugljene hidrate, vitamine A, C, E, PP, B1, B2, B6 i B12, kao i mineralne soli gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, fosfora, cinka , bakar, kobalt i neki drugi. Teleća džigerica sadrži najveću količinu gvožđa.
Teletina je dobar izvor proteina neophodnih za ljudsko zdravlje. Najveći deo se nalazi u telećem fileu - bifteku, koji je najmekši deo.
Zbog činjenice da krave stalno žvaću zelenu travu, formira se vitamin B12, koji je neophodan za poboljšanje apsorpcije gvožđa u ljudskom telu.
Konzumiranje teletine preporučuje se osobama koje pate od anemije zbog nedostatka gvožđa, kao i onima koji imaju visok nivo lošeg holesterola. Još jedna važna korist teletine je njena sposobnost da se bori protiv povećanog umora.
Zbog činjenice da je staro goveđe meso prilično teško svarljivo, poželjno je da deca i starije osobe jedu teletinu.
Teleća džigerica je odlično sredstvo za prevenciju srčanog udara, kao i za lečenje urolitijaze.
Kuvana teletina ima odličan restorativni efekat nakon raznih zaraznih bolesti, kao i nakon povreda i opekotina.
Komentari