Aronija je prelepo i neverovatno ukusno voće sa širokom kulinarskom primenom i vrednim nutritivnim svojstvima. Iako aronija potiče iz Severne Amerike, uzgaja se i u drugim regionima sveta, uključujući Evropu i Aziju.
Aronija je dragoceno voće sa visokim sadržajem hranljivih materija i antioksidanata. Uključivanje u ishranu može doprineti poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i zaštiti od raznih bolesti.
Plodovi aronije su sitni, tamnocrni i obično se jedu nakon prerade, jer su u sirovom obliku kiseli i gorki.
Evo šta sadrži aronija:
Vitamini i minerali u aroniji
Aronija sadrži razne vitamine i minerale koji su neophodni za održavanje optimalnog funkcionisanja organizma. To uključuje vitamin C, vitamin K, vitamin A, vitamin E, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu.
Vlakna u aroniji
Aronija je dobar izvor dijetalnih vlakana koja su važna za održavanje zdravog funkcionisanja sistema za varenje. Vlakna mogu pomoći u regulisanju holesterola i kontroli težine.
Antioksidansi u aroniji
Antocijanini, flavonoidi i karotenoidi su moćni antioksidansi koji se nalaze u aroniji. Oni igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, koji mogu izazvati oksidativni stres i doprineti raznim bolestima.
Fenolna jedinjenja
Aronija sadrži razna fenolna jedinjenja kao što su hlorogenska kiselina i kvercetin. Ova jedinjenja imaju antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Pogledajte takođe:
- Kako sušiti aroniju;
- Šta možemo da skuvamo sa aronijom.
Komentari