Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni slezCrni slez
26. avgust
Crni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez. Stabla biljke...
Beli AmurBeli Amur
15. jun
Beli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog...
Beli BiberBeli Biber
22. dec.
Beli biber je začin koji se dosta koristi u kulinarstvu. Ima karakterističan miris i blago ljut ukus. Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Beli borBeli bor
26. avgust
Beli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
Beli trouglićiBeli trouglići
07. maj
Samleti keks i lešnike u multipraktiku. Pomešati vodu, šećer i margarin u šerpi, pa staviti na laganu vatru. Kada se sastojci otope umešati keks, lešnike i mleko u prahu. Ako je masa mekana dodati još malo keksa....
Beli rusBeli rus
09. okt.
Stavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom. Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja. Pospite...
Beli mafiniBeli mafini
04. jun
1
Pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno. Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra). Istopite...
Beli gaspačoBeli gaspačo
15. avgust
Dodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
Beli kolačBeli kolač
10. okt.
Priprema kore Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
Beli kavijarBeli kavijar
14. januar
Sipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje. Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar. Salata upija dosta hleba....
Beli frapeBeli frape
30. jun
1
Pomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape. Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu. Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda. Poslužite sa slamkom....
Beli bahurBeli bahur
19. dec.
Dobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda. Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte. Dodajte sve sastojke...
Beli polirani pirinačBeli polirani pirinač
10. avgust
Zrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač. U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
Pohovani beli amurPohovani beli amur
25. dec.
Pomešajte brašno sa začinima u posudi. U drugu posudu stavljamo semenke suncokreta. Umutite jaje u treću posudu. Operite i isecite ribu na komade. Svaki komad umočite u brašno, zatim u jaje i na kraju uvaljajte u semenke...
Torta Beli SanTorta Beli San
17. maj
Torta Beli San je autorska Nije preterano slatka i veoma je sočna! Vredi isprobati ovu tortu sa pavlakom! Način pripreme: Odvojte žumanca od belanca....
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Znamo da je beli luk prisutan u hiljadama recepata različitih lekova narodne medicine, tako da nikada nije loše da se pojede malo belog luka....
Torta Beli anđeoTorta Beli anđeo
13. januar
Prijatno uz tortu Beli anđeo!...
Crno-beli kolačCrno-beli kolač
04. nov.
Prijatno uz crno-beli kolač!...
Koktel Beli paukKoktel Beli pauk
01. jul
Sipamo votku i liker beli krem menta preko leda. Dobro mešamo koktel i presipamo u ohlađenu čašu za koktel. Ako nas nije strah od osmonogih prijatelja možemo da uživamo u gotovom koktelu Beli pauk....
Domaći beli hlebDomaći beli hleb
02. feb.
2
U šolju stavite kvasac i šećer i malo mleka, zamešati i ostaviti 10 min da naraste. U posudu staviti brašno, dodati umućeni kvasac, ulje, sirće, so. Zamešati testo i ostavite ga da odmara pola sata. Testo podelite...
Koktel Beli LavKoktel Beli Lav
30. januar
U šejker sa usitnjenim ledom stavljamo angostura biter, grenadin, beli rum i limunov sok. Mućkamo dok se ne dobije zaleđenost i koktel presipamo u ohlađenu čašu za koktel. Velelepni koktel Beli Lav....
Punjeni beli patlidžanPunjeni beli patlidžan
27. nov.
Napunjeni beli patlidžan se vraća u rerni i zapeče se još oko 30 minuta na 200 stepeni. Punjeni patlidžan je izuzetno ukusan, probajte!...
Snežno beli koktelSnežno beli koktel
10. maj
2
U blender staviti beli rum, rum od kokosa, kokosovo mleko i sve dobro izblendati dok se sve tečnosti lepo ne sjedine. Blendati do jedan minut. Preliti smesu iz blendera da napuni ostatak čaše koju smo već koristili....
Crno beli kuglofCrno beli kuglof
26. dec.
U posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini. Odvojiti 1/4 smese...