Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Iskušenja kuhinje u južnoj FrancuskojIskušenja kuhinje u južnoj Francuskoj
13. avgust
Kuhinja južne Francuske je veoma raznovrsna....
Uloga Katerine Mediči u stvaranju francuske kuhinjeUloga Katerine Mediči u stvaranju francuske kuhinje
30. jul
Šta ste slušali o francuskoj kuhinji? Da je ona najsofisticiranija i tražena kuhinja u svetu? Kuhinja u kojoj je na prvom mestu kvalitet, a ne količina. Kuhinja dobrih odnosa i manira....
Slatka iskušenja sa jagodamaSlatka iskušenja sa jagodama
06. nov.
Jagode su veoma voljeno voće, ali njihov osnovni problem je što obično izgledaju veoma apetitno i savršeno mirišu, a ispostavlja se da po ukusu uopšte nisu prijatne. Tako je barem u početku, dok vreme ne otopli i dok se...
Krafini iz moje kuhinjeKrafini iz moje kuhinje
13. dec.
Krafini iz moje kuhinje su veoma ukusni! Beleška: raskošan francuski krafin, ne samo po ukusu već i po izgledu....
Mokri kolač iz turske kuhinjeMokri kolač iz turske kuhinje
11. feb.
Tako oblikovani mokri kolač iz turske kuhinje stavite u frižider da se stegne na nekoliko sati pre serviranja....
Mlečna pita iz moje kuhinjeMlečna pita iz moje kuhinje
17. okt.
Rerna - 180 stepeni; Posuda za pečenje - duboka Dve šake kora se iseku ili iskidaju na parčiće. Preko njih se stavljaju grudve maslaca. Zapeku se u rerni dok ne porumene, pri čemu se mešaju da se ispeku ravnomerno. Izvade...
Pileća supa iz moje kuhinjePileća supa iz moje kuhinje
08. sep.
Pileći file se kuva dok ne bude gotov. Iskida se na komade. U pileći bujon se dodaje krompir iseckan na kockice, šargarepa, celer, paprika isečena na krugove i cela neisečena glavica luka. Preliva se sa malo maslinovog...
Brioš – Brioshes iz moje kuhinjeBrioš – Brioshes iz moje kuhinje
06. jul
Radi se samo mikserom. Za pečenje - kalup za mafine. U toplom mleku rastvorite kvasac i sačekajte da se formiraju mali mehurići po krajevima. Sipajte kvasac u posudu miksera, dodajte prethodno lagano umućena jaja i koru...
Krem brule iz moje kuhinjeKrem brule iz moje kuhinje
16. dec.
Izvor Francuska kuhinja. Napomena Izuzetno jedostavan i ukusan desert. Koristila sam gorionik za pripremu karamela od posipanog šećera....
Rižoto milaneze iz moje kuhinjeRižoto milaneze iz moje kuhinje
22. dec.
Izvor: Italijanska kuhinja. Napomena: VAŽNO JE mešanje, malo tečnosti, mešanje i mešanje....
Škampi saganaki iz moje kuhinjeŠkampi saganaki iz moje kuhinje
07. nov.
Škampi su odmrznuti - blanširani. U šerpu/tiganj sa debelim dnom se stavlja maslinovo ulje da se zagreje i dodaje se usitnjeni luk i komorač - da omekšaju i blago da se zarumene. Izvade sei i ostavljaju se sa strane....
Milibrot kiflice iz moje kuhinjeMilibrot kiflice iz moje kuhinje
22. januar
Rerna - 160-170 stepeni Ravan pleh, obložen papirom za pečenje. Radite mikserom! POČETAK: Prvo stavite vodu da provri u maloj posudi na vatri i dodajte brašno. Energično mešajte dok smesa ne postane glatka i žica ostavlja...
Gurme kuhinjaGurme kuhinja
09. mart
Reč "gurme" dolazi iz francuskog. Podrazumeva ljubitelja i poznavaoca dobre hrane i pića....
Korzikanska kuhinjaKorzikanska kuhinja
17. avgust
Probajte još ukus Mediterana: - francuski hleb; - patlidžane na italijanski način....
Božični Lincer keksići iz moje kuhinjeBožični Lincer keksići iz moje kuhinje
26. avgust
Rerna - 170 stepeni; Pljosnati plehovi obloženi papirom za pečenje; Modle za sečenje figurica; Radila sam sa mikserom. U posudi se pomešaju brašno, cimet, so, bademovo brašno. U posudi miksera se umuti maslac sa...
Šekerpare - ukusan kolač iz turske kuhinjeŠekerpare - ukusan kolač iz turske kuhinje
07. jun
Skuvajte sirup za kolač. Treba da se ohladi dok vi pravite testo. U činiji umutite maslac i šećer. Dodajte jaja, ali odvojite 1 žumance za premazivanje kolača. Dodajte griz zajedno sa vanilin šećerom i praškom za...
Kačamak sa sirom iz bugarske kuhinjeKačamak sa sirom iz bugarske kuhinje
12. jun
Rastvorite kukuruzno brašno u polanavedene količine vode, a ostatak tečnosti stavite u šerpu na ringlu da provri sa maslacem. Nakon što provri, počnite da dodajete u porcijama rastvoreno kukuruzno brašno, neprestano mešajući...
Najpopularnije iz grčke kuhinjeNajpopularnije iz grčke kuhinje
04. dec.
/undefined Grčka kuhinja je mešavina mediteranske i balkanske kuhinje. Upravo u Grčkoj se pojavila prva kulinarska knjiga još pre 330 godina pre nove ere....
Najpopularnija jela turske kuhinjeNajpopularnija jela turske kuhinje
22. jun
Druga neverovatna jela iz turske kuhinje su pide (turska verzija pice), ašure, lokma i ćuftice....
Tradicionalne vrste francuskog hlebaTradicionalne vrste francuskog hleba
01. jul
Francuski seoski hleb Još jedan tipičan francuski hleb je francuski seoski hleb. Takođe raduje svojom hrskavom korom i jedinstvenim ukusom....
Sutlijaš na portugalski način iz moje kuhinjeSutlijaš na portugalski način iz moje kuhinje
22. mart
Pirinač i štapić cimeta stavite u šerpu sa debelim dnom i prelijte hladnom vodom. Ostavite na jakoj vatri dok ne provri i nakon toga smanjite temepraturu da se krčka oko 18 maksimum 20 minuta. Ako je još uvek ostalo vode...
Slatka torta od spanaća iz turske kuhinjeSlatka torta od spanaća iz turske kuhinje
12. mart
Ukrasite slatku tortu od spanaća iz turske kuhinje po želji. Ja sam ukrasila narom tortu od spanaća....
Baklava sa bogatim nadevom iz grčke kuhinjeBaklava sa bogatim nadevom iz grčke kuhinje
17. dec.
Počnite sa sirupom - pomešajte vodu sa šećerom i stavite na vatru da provri. Nakon što provri, kuvajte 5 minuta i dodajte vanilu, mešajte i skinite sa vatre, ostavite sa se potpuno ohladi. U posudi umutite jaja sa šećerom...
Tajna francuskih palačinkiTajna francuskih palačinki
28. mart
Francuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka. Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa....
Vrste francuskih sirevaVrste francuskih sireva
08. jul
U Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri. Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto....