Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći kozji sirDomaći kozji sir
23. april
Nakon toga možete izvaditi gotov domaći kozji sir i da ga prebacite u kutiju. Začinite domaći sir sa malo sili istavite u hladnu salamuru, pripremljenu od oko 1 l vrele vode sa solju i limunskom kiselinom....
Pohovani kozji sirPohovani kozji sir
03. feb.
Prvo spremite smesu za pohovanje. Prezlama dodajte kašiku univerzalnog začina, prstohvat bibera, prstohvat belog luka u prahu i aleve paprike. Mešajte dok se potpuno ne sjedini. Isecite sir na komadiće. Pripremite...
Mladi domaći kozji sirMladi domaći kozji sir
11. april
1
Kozje mleko zagrejte do telesne temperature, da možete držati prst u njemu, a ako je toplije, sačekajte da se ohladi. Sipajte 1/2 poklopca sirišta i promešajte. Ostavite da odstoji, dok ne očvrsne oko 1 sat....
Kozji sir sa susamom za prazničnu trpezuKozji sir sa susamom za prazničnu trpezu
06. maj
Prvo i najvažnije je da imate dobar kozji sir. Najbolji je kozji sir koji se pravi po francuskoj tehnologiji - unutra je mekan i kremast, a spolja ima tvrdu koricu....
Kozji sir sa smokvama, medom i pekan orasimaKozji sir sa smokvama, medom i pekan orasima
01. dec.
Uživajte u ovom kozjem siru sa smokvama, medom i pekan orasima....
Zapečeni kozji sir sa majčinom dušicom i orasimaZapečeni kozji sir sa majčinom dušicom i orasima
17. mart
Poslužite zapečeni kozji sir sa majčinom dušicom i orasima vašoj porodici ili gostima....
Kozje mlekoKozje mleko
04. dec.
Kozje mleko je i danas izuzetno popularno i još uvek je češće od kravljeg mleka. Sastav kozjeg mleka Kozje mleko je veoma dobar izvor kalcijuma i aminokiseline triptofana....
SirSir
09. april
Sir se uglavnom pravi od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka, ali ovaj proizvod se pravi i od mleka drugih životinja. Švedska proizvodi jedinstveni sir od losa koji košta i do 1.000 dolara po kilogramu....
Kozji tarator sa divljim belim lukomKozji tarator sa divljim belim lukom
03. maj
Dodaje se kozje kiselo mleko. Tarator se veoma dobro meša dok se ne dobije homogena smesa. Voda se ne dodaje. Kozji tarator sa divljim belim lukom se stavlja u frižider na 30 minuta, nakon čega se konzumira....
Magareći sir - najskuplji sir na svetuMagareći sir - najskuplji sir na svetu
10. mart
100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji. Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
Mimolet SirMimolet Sir
16. dec.
Mnoge sirevi imaju svoje legende, obogaćene divovima, kiklopima, borbama mačevima, mesecom i drugim bajkama. Za okrugli i veoma tvrdi francuski mimolet sir je vezana veoma zanimljiva legenda. Legenda kaže da je Napoleon...
Sir KabralesSir Kabrales
20. sep.
Sirovina koja se koristi najčešće je mešavina tri vrste mleka – kravljeg, ovčijeg i kozjeg. Kabrales sir sazreva u pećinama, pravo korištenja koje se prenosi s generacije na generaciju....
Sir MjunsterSir Mjunster
12. okt.
Mjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
Sir BoforSir Bofor
08. okt.
Bofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
Sir NjušatelSir Njušatel
08. okt.
Njušatel predstavlja francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od nastarijih...
Limburški SirLimburški Sir
05. okt.
Limburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom...
Komte sirKomte sir
05. okt.
Komte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
Zeleni SirZeleni Sir
28. sep.
Zeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
Stilton SirStilton Sir
27. sep.
Stilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku. Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/...
Taleđio sirTaleđio sir
27. sep.
Taleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog...
Ovčiji sirOvčiji sir
19. sep.
1
Ovčiji sir je beli proizvod u salamuri, koji se dobija od ovčijeg mleka, a i jedan je od tradicionalnih proizvoda na našim prostorima. On uspešno prolazi kroz mnoge fizičko - hemijske i biohemijske procese, zahvaljujući...
Krem SirKrem Sir
12. sep.
Krem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi...
Buđavi SirBuđavi Sir
14. jul
Proizvodi se jednistveno od kozjeg mleka ili kravljeg mleka, a u nekim slučajevima - od mešavine obe vrste. Gorgonzola je veoma ukusan mrvljiv sir koji ima masnoću oko 48%....
Sitan SirSitan Sir
09. jul
Sitan sir (vurda) je jedna od hranljivih namirnica, koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - do vitamina, preko proteina,...
Bri SirBri Sir
07. jul
Bri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...