Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći kozji sirNakon toga možete izvaditi gotov domaći kozji sir i da ga prebacite u kutiju.
Začinite domaći sir sa malo sili istavite u hladnu salamuru, pripremljenu od oko 1 l vrele vode sa solju i limunskom kiselinom....
23. april
Pohovani kozji sirPrvo spremite smesu za pohovanje.
Prezlama dodajte kašiku univerzalnog začina, prstohvat bibera, prstohvat belog luka u prahu i aleve paprike. Mešajte dok se potpuno ne sjedini.
Isecite sir na komadiće. Pripremite...
03. feb.
Mladi domaći kozji sirKozje mleko zagrejte do telesne temperature, da možete držati prst u njemu, a ako je toplije, sačekajte da se ohladi.
Sipajte 1/2 poklopca sirišta i promešajte.
Ostavite da odstoji, dok ne očvrsne oko 1 sat....
11. april
1
Kozji sir sa susamom za prazničnu trpezuPrvo i najvažnije je da imate dobar kozji sir. Najbolji je kozji sir koji se pravi po francuskoj tehnologiji - unutra je mekan i kremast, a spolja ima tvrdu koricu....
06. maj
Kozji sir sa smokvama, medom i pekan orasimaUživajte u ovom kozjem siru sa smokvama, medom i pekan orasima....
01. dec.
Zapečeni kozji sir sa majčinom dušicom i orasimaPoslužite zapečeni kozji sir sa majčinom dušicom i orasima vašoj porodici ili gostima....
17. mart
Kozje mlekoKozje mleko je i danas izuzetno popularno i još uvek je češće od kravljeg mleka.
Sastav kozjeg mleka
Kozje mleko je veoma dobar izvor kalcijuma i aminokiseline triptofana....
04. dec.
SirSir se uglavnom pravi od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka, ali ovaj proizvod se pravi i od mleka drugih životinja. Švedska proizvodi jedinstveni sir od losa koji košta i do 1.000 dolara po kilogramu....
09. april
Kozji tarator sa divljim belim lukomDodaje se kozje kiselo mleko.
Tarator se veoma dobro meša dok se ne dobije homogena smesa. Voda se ne dodaje.
Kozji tarator sa divljim belim lukom se stavlja u frižider na 30 minuta, nakon čega se konzumira....
03. maj
Magareći sir - najskuplji sir na svetu100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji.
Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
10. mart
Mimolet SirMnoge sirevi imaju svoje legende, obogaćene divovima, kiklopima, borbama mačevima, mesecom i drugim bajkama. Za okrugli i veoma tvrdi francuski mimolet sir je vezana veoma zanimljiva legenda.
Legenda kaže da je Napoleon...
16. dec.
Sir KabralesSirovina koja se koristi najčešće je mešavina tri vrste mleka – kravljeg, ovčijeg i kozjeg.
Kabrales sir sazreva u pećinama, pravo korištenja koje se prenosi s generacije na generaciju....
20. sep.
Sir MjunsterMjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
12. okt.
Sir BoforBofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
08. okt.
Sir NjušatelNjušatel predstavlja francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od nastarijih...
08. okt.
Limburški SirLimburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom...
05. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
Zeleni SirZeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
28. sep.
Stilton SirStilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku.
Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/...
27. sep.
Taleđio sirTaleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog...
27. sep.
Ovčiji sirOvčiji sir je beli proizvod u salamuri, koji se dobija od ovčijeg mleka, a i jedan je od tradicionalnih proizvoda na našim prostorima. On uspešno prolazi kroz mnoge fizičko - hemijske i biohemijske procese, zahvaljujući...
19. sep.
1
Krem SirKrem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi...
12. sep.
Buđavi SirProizvodi se jednistveno od kozjeg mleka ili kravljeg mleka, a u nekim slučajevima - od mešavine obe vrste. Gorgonzola je veoma ukusan mrvljiv sir koji ima masnoću oko 48%....
14. jul
Sitan SirSitan sir (vurda) je jedna od hranljivih namirnica, koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - do vitamina, preko proteina,...
09. jul
Bri SirBri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
07. jul