Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
U kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji. Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
Kulinarska upotreba začina MahlebKulinarska upotreba začina Mahleb
25. okt.
Da ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba. Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkeKulinarska upotreba pečurke ovčarke
04. jun
Popularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice....
Brašno od graška - kulinarska upotrebaBrašno od graška - kulinarska upotreba
04. maj
Kulinarska upotreba brašna od graška Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Kakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta? Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaKulinarska upotreba pečurke Mrka truba
02. jun
Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Kulinarske primene Pesta Trapaneze Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale. Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo....
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaBrašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba
29. sep.
Ispitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Divlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela. Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKapuska - kulinarska magija sa kupusom
23. dec.
Kupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu. Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
Koristi od mladog siraKoristi od mladog sira
18. dec.
Treba imati na umu da mladi sirevi imaju veći sadržaj vlage, zbog čega se brzo kvare. Mladi sirevi su slični po ukusu i teksturi....
Razlika između običnog Brie sira i Cornish Brie siraRazlika između običnog Brie sira i Cornish Brie sira
08. mart
Bri sir (Brie) je vrsta mekog sira koja je široko popularna. Postoje različite vrste sa imenom Bri. Dve popularne vrste su običan Bri i Korniš Bri. Evo kratkog pregleda razlika između ova dva tipa Brie sira: Razlika...
Loptice od sira i topljenog siraLoptice od sira i topljenog sira
09. dec.
Maslac treba da bude razmekšan, a običan sir - narendan. Topljeni sir i sitan sir se pomešaju. Dodaje im se narendan sir i maslac. Od svih sastojaka se zamesi glatko meko testo. Testo se oblikuje u male loptice...
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
Seme celera - zdravstvena upotrebaSeme celera - zdravstvena upotreba
04. maj
Celer se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela. Seme...
Kulinarske tajne ukusne piteKulinarske tajne ukusne pite
20. mart
Pita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo....
Salata od sitnog sira, sira i pečenih paprikaSalata od sitnog sira, sira i pečenih paprika
24. feb.
U posudi izmešajte sir i sitan sir. Ispecite, oljuštite i nasecite paprike na trakice. Dodajte ih u smesu od sira i sitnog sira. Beli luk i mirođiju sitno iseckajte i dodajte ih ostalim sastojcima. Posolite, dodajte...
Bundeva Matilda - koristi i kulinarska primenaBundeva Matilda - koristi i kulinarska primena
14. nov.
Međutim, za gurmane su važniji kvaliteti ukusa Matilda bundeve i njena upotreba u raznim receptima sa bundevom, ali ne treba zanemariti ni zdravstvene koristi....
Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetuKulinarska tura Uskršnjih jela po svetu
14. januar
Praznovanje Raspeća i Vaskrsenja Isusa Hrista nije svuda jedno te isto kada govorimo o kulinarskim ponudama....
Kiš četiri siraKiš četiri sira
06. mart
Maslac istopimo i spremamo testo od nabrojanih sastojaka. Uvijamo ga u upakovanu foliju i ostavljamo u frižideru 2 sata. Stegnuto testo za kiš razvijamo i stavljamo u posudu za pečenje da obuhvati i zidove. Probodemo...
Palenta 4 siraPalenta 4 sira
17. nov.
U šerpu sipajte litar hladne vode. Dodajte 8 kašika kukuruznog i 1 kašiku pšeničnog brašna. Posolite i stavite na vatru. Započnite sa mešanjem i palenta će počesti postepeno da se zgušnjava. Kuvajte oko 30 minuta...
Kaša od siraKaša od sira
09. jun
Zapržite brašno uistopljenom maslacu. Kada postane zlatasto razredite sa svežim mlekom dok ne dobijete retku kašu. Kuvajte dok neprestano mešate. Namrvite sir i sipajte ga unutra. Posolite. Kuvajte kašu dok ne dobijete...
Kiš 4 siraKiš 4 sira
09. mart
Ovo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast. Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca: Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja...
Špagete četiri siraŠpagete četiri sira
04. nov.
1
Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i stavite sa strane. Zagrejte tiganj sa 2-3 kašike maslinovog ulja i zapržite luk, isečen na sitno. Dodajte slaninu i zapržite nekoliko minuta. Sipajte pavlaku i...
Taljatele četiri siraTaljatele četiri sira
27. mart
1. Luk sitno iseckajte i dinstajte 10 minuta na maslinovom ulju i maslacu. 2. Sipajte pavlaku, narendani sir, narendani kozji i plavi sir i parmezan u prahu. Mešajte dok se svi sirevi ne istope i ne sjedine. Začinite...