Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba šafranaU kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji.
Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
28. april
Kulinarska upotreba začina MahlebDa ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba.
Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
25. okt.
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkePopularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice....
04. jun
Brašno od graška - kulinarska upotrebaKulinarska upotreba brašna od graška
Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
04. maj
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaKakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta?
Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
19. okt.
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaOdličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
02. jun
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaKulinarske primene Pesta Trapaneze
Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale.
Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo....
16. okt.
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaIspitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes....
29. sep.
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaDivlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela.
Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
26. sep.
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu.
Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
23. dec.
Koristi od mladog siraTreba imati na umu da mladi sirevi imaju veći sadržaj vlage, zbog čega se brzo kvare.
Mladi sirevi su slični po ukusu i teksturi....
18. dec.
Razlika između običnog Brie sira i Cornish Brie siraBri sir (Brie) je vrsta mekog sira koja je široko popularna. Postoje različite vrste sa imenom Bri. Dve popularne vrste su običan Bri i Korniš Bri.
Evo kratkog pregleda razlika između ova dva tipa Brie sira:
Razlika...
08. mart
Loptice od sira i topljenog siraMaslac treba da bude razmekšan, a običan sir - narendan.
Topljeni sir i sitan sir se pomešaju.
Dodaje im se narendan sir i maslac.
Od svih sastojaka se zamesi glatko meko testo.
Testo se oblikuje u male loptice...
09. dec.
Praktična upotreba kore pomorandžePre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
14. jun
Seme celera - zdravstvena upotrebaCeler se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela.
Seme...
04. maj
Kulinarske tajne ukusne pitePita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo....
20. mart
Salata od sitnog sira, sira i pečenih paprikaU posudi izmešajte sir i sitan sir. Ispecite, oljuštite i nasecite paprike na trakice. Dodajte ih u smesu od sira i sitnog sira.
Beli luk i mirođiju sitno iseckajte i dodajte ih ostalim sastojcima.
Posolite, dodajte...
24. feb.
Bundeva Matilda - koristi i kulinarska primenaMeđutim, za gurmane su važniji kvaliteti ukusa Matilda bundeve i njena upotreba u raznim receptima sa bundevom, ali ne treba zanemariti ni zdravstvene koristi....
14. nov.
Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetuPraznovanje Raspeća i Vaskrsenja Isusa Hrista nije svuda jedno te isto kada govorimo o kulinarskim ponudama....
14. januar
Kiš četiri siraMaslac istopimo i spremamo testo od nabrojanih sastojaka.
Uvijamo ga u upakovanu foliju i ostavljamo u frižideru 2 sata.
Stegnuto testo za kiš razvijamo i stavljamo u posudu za pečenje da obuhvati i zidove.
Probodemo...
06. mart
Palenta 4 siraU šerpu sipajte litar hladne vode.
Dodajte 8 kašika kukuruznog i 1 kašiku pšeničnog brašna.
Posolite i stavite na vatru.
Započnite sa mešanjem i palenta će počesti postepeno da se zgušnjava.
Kuvajte oko 30 minuta...
17. nov.
Kaša od siraZapržite brašno uistopljenom maslacu. Kada postane zlatasto razredite sa svežim mlekom dok ne dobijete retku kašu. Kuvajte dok neprestano mešate.
Namrvite sir i sipajte ga unutra. Posolite. Kuvajte kašu dok ne dobijete...
09. jun
Kiš 4 siraOvo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast.
Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca:
Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja...
09. mart
Špagete četiri siraSkuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i stavite sa strane.
Zagrejte tiganj sa 2-3 kašike maslinovog ulja i zapržite luk, isečen na sitno.
Dodajte slaninu i zapržite nekoliko minuta. Sipajte pavlaku i...
04. nov.
1
Taljatele četiri sira1. Luk sitno iseckajte i dinstajte 10 minuta na maslinovom ulju i maslacu.
2. Sipajte pavlaku, narendani sir, narendani kozji i plavi sir i parmezan u prahu. Mešajte dok se svi sirevi ne istope i ne sjedine.
Začinite...
27. mart