Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Riblja čorba od morske ribeSvo prvrće osim paradajza prodinstati. Nakon toga dosuti vode i staviti i paradajz, biber i ruzmarin.
U posebnom sudu kuvati ribu 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i očistiti od kosti.
Supa od povrća se ocedi, a povrće...
03. dec.
Najukusnije prlenkeU činiju prosejte brašno, dodajte so i šećer, pa napravite udubljenje i u njega sipajte vodu i kvasac. Zamesite glatko, homogeno i elastčno testo.
Napravite loptu od testa, pokrijte plastičnom folijom i neka odstoji 30...
06. mart
Najukusnije kifliceZamesi se testo na uobičajeni način, soda se rastvara u kiselom mleku i dodaje u druge sastojke.
Ostavlja se u najlon kesi u frižideru da odstoji 12 sati.
Deli se na 6 loptica. Svaka se rayvije u krug i seče na 12 trouglova...
26. jun
1
Najukusnije palačinkeJaja se umute i u njih se dodaje mleko, ulje, vanila, prstohvat soli, šećer u prahu i rastopljen maaslac. Ponovo se umuti i dodaje se brašno iz dva dela. Muti se dok se ne dobije glatka smesa.
Pokriva se krpom i ostavlja...
16. maj
Najukusnije ćufteKrišku hleba umočiti u mleko, nakon toga ocediti. Očistiti luk i papriku i staviti u multipraktik, dodati slaninu, hleb i meso. Sve umešati, a ako nemate multipraktik, možete koristiti mašinu za meso.
U posudu staviti...
14. feb.
Najukusnije steneKeks sitno sameljemo. Dodajemo kakao, šećer u prahu i maslac, koji prethodno treba da rastopimo (najbolje u mikrotalasnoj).
Sve mešamo dok ne dobijemo testo, oblikujemo stene. Ostavljamo 20 minuta na hladnom.
Nakon...
26. nov.
Najukusnije krofneDok su još tople, umočite najukusnije krofne i stavite ih na rešetku da se ohlade.
Pospite krofnice čokoladom dok se čokolada nije stegnula, perlicama, zvezdicama, kokosovim brašnom ili šta god da vam padne na pamet....
13. jun
1
Najkorisnije ribeU stvari, riba, kao i svi morski plodovi, veoma je dobra za telo i obavezno treba jesti ribu bar jednom nedeljno....
30. nov.
Usoljavanje ribePrilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična.
Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
22. nov.
Konzervisanje ribeZa konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz jezera. Jedini uslov koji riba treba da ispunjava kako bi bila konzervisana je da bude sveža.
Riba se dosta dugo steriliše - oko 6-7 sati....
17. januar
Morski PlodoviMorski plodovi i njihov dah morskog povetarca često su povezani s prijatnim emocijama leta....
17. sep.
Morska SoSastav morske soli
Smatra se da je sastav prirodne morske soli najbliži onoj u krvnoj plazmi....
27. jun
Najukusnije zapečeno jeloSkuvajte krompir u posoljenoj vodi, oljuštite ga i izgnječite. Pasirajte ručnim pasatorom i dodajte maslac, so po ukusu, umućena jaja i sipajte i ugrejano mleko, dobro promešajte. Dodajte krupnije iseckan spanać i promešajte...
18. avgust
Najukusnije seoske palačinkeJaja umutiti sa uljem, prstohvatom soli i vanilom.
Zagrejati oko 200 ml mleka i u njega rastvoriti kvasac. Dodati šećer, promešati i ostaviti da nadođe.
Ostalo mleko zagrejati i dodati u jaja, uz neprekidno mućenje...
13. mart
Najukusnije marinirane pečurke/undefined Za recept možete da koristite pečurke koje divlje rastu - običnu mlečaru, šumsku pečurku, bukovaču (samo mladu), zelenu golubicu, modrikaču, maslovku, ali samo ako ih dobro poznajete. Inače se zaustavite kod kultivisanih...
11. dec.
Najukusnije ulične mekikePromešajte sve sastojke drvenom oklagijom ili špatulom.
Ostavite testo da naraste i nakon 2 sata pržite mekike u vrelom ulju.
Prema receptu, mekike se umese uveče u dubokoj posudi, čuvaju se u frižideru i ujutru se...
30. jul
Najukusnije posne sarmeNajukusnije posne sarmice su gotove, po želji možete da ih zapečete u rerni, tako što ih poređate u tepsiju, a može i bez ovog koraka....
29. januar
Predjelo od ribeU posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu.
Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo.
Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
23. maj
Bujon od ribeGlava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči.
Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
04. jul
Salata od ribeDimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom.
Sve se promeša i oblikuje u posudi.
Gotova salata...
15. okt.
Najukusniji meki sireviKoje su najukusnije sorte mekih sireva?
Sir Bri
Ovo je meki sir od kravljeg mleka koji potiče iz Francuske, ali je popularan u celom svetu. Ima bledožutu boju i jestivu koru od bele buđi....
04. avgust
Najukusniji turski namaziNajukusniji i poželjniji turski namazi su sledeći.
Hajdari
Ovaj lagani namaz na bazi ceđenog mleka i belog luka, odgovarajuć za tople letnje dane, je tradicionalan za tursku kuhinju....
22. okt.
Najukusniji jesenji namaziIako većina smatra da je leto godišnje doba tokom kojeg postoji ogroman izbor svežeg voća i povrća, jesen nije nikako za potcenjivanje.
Da li se sećate one pesme u kojoj se peva "...A leto je samo kobajagi, ako li zamiriše...
01. okt.
Najukusnije ćufte od krompiraKrompir skuvajte, ali da bude malo tvrđi, kao za pire. Posle ga narendajte. Dodajte mu 2 jajeta, sitno iseckan peršun i mirođiju, kumin i so po želji i izmrvljeni sir.
U tiganju sa malo ulja propržite iseckan luk i sitno...
24. maj
Najukusnije makarone iz rerneSkuvajte makarone sa prstohvatom soli prema uputstvima na pakovanju. Ocedite ih, neka se ohlade i stavite ih u okruglu tepsiju.
Posipajte makarone šećerom, pa poređajte komadiće maslaca. Umutite jaja sa vanilom i svežim...
02. mart