Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šejk od jagode i surutkeŠejk od jagode i surutke
25. april
Ako volite da pravite domaći mladi sir ili domaću vurdu, uvek možete da improvizujete i da ne bacate veliki deo preostale surutke. Sa mlečnim šejkom od jagode je ispalo dosta dobro....
Šta je surutka?Šta je surutka?
10. dec.
Istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj otkrili su 2005. da ograničena potrošnja surutke dovodi do regulacije šećera u krvi. Surutka ne sadrži so. Surutka je veoma korisna....
Sočni tutmanik sa surutkomSočni tutmanik sa surutkom
02. okt.
Jedite ovaj sočni tutmanik sa surutkom za doručak. Prijatno!...
Beli hleb sa surutkomBeli hleb sa surutkom
07. jul
Kada pravimo domaći sir ili kačkavalj, prilikom njihovog ceđenja se odvaja tečnost koja se naziva surutka. Ona je sjajna za spremanje hlebova i pogača čarobnog ukusa....
Pita sa surutkom i mekim siromPita sa surutkom i mekim sirom
16. nov.
Pita sa surutkom i mekim sirom je mnogo ukusna....
Ukusna domaća mocarelaUkusna domaća mocarela
11. avgust
Savet: Koristite rukavice, zato što je surutka dosta vruća!...
Kvas od cvekle - super napitak, koji je ponovo u modiKvas od cvekle - super napitak, koji je ponovo u modi
26. feb.
Posle toga dodajte surutku, vodu i so.. Ostavite malo prostora do vrha tegle, oko 2 prsta, i promućkajte teglu da se so rastvori....
Krem sir filadelfija sa domaćim sitnim siromKrem sir filadelfija sa domaćim sitnim sirom
26. jun
Gotov sitan sir stavite u duboku posudu, dodajte so po ukusu, malo surutke, beli luk /isečen/, mirođiju, rastopljeni maslac i pasirajte dok ne dobijete glatku i homogenu smesu, ako je gusto, stavite malo surutke....
RikotaRikota
11. maj
Pravi se od surutke, koja je ostala nakon prvog odvajanja sira. Surutka se može dobiti od bivoljeg, kravljeg ili ovčijeg mleka....
Domaća MocarelaDomaća Mocarela
02. feb.
Surutku procedite kroz gazu pa je poslite i dodajte posudama sa sirom....
Kako se pravi domaći topljeni sir?Kako se pravi domaći topljeni sir?
05. april
Mešajte stalno, dok se ne izdvoji surutka. Smesu koju dobijete, procedite kroz gazu, uvežite je i okačite da se surutka potpuno ocedi. Nakon što je smesa oceđena od surutke, u smesu dodajte i ostale namirnice....
Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?
03. april
Možete da koristite i surutku, koju ćete staviti u kolače ili deserte umesto samog mleka....
Sitni sir (vurda) u domaćim uslovimaSitni sir (vurda) u domaćim uslovima
31. mart
Treći način Ako ste od ljudi koji samo prave sir, sigurno znate da nakon sirenja mleka od njega se odvaja surutka. Stavite odvojenu surutku u šerpu i stavite na ringlu da provri....
Mocarela u kućnim uslovimaMocarela u kućnim uslovima
18. jun
Od odvojene surutke može da se napravi sir Rikota, tako što se sporo zagreva surutka dok se belance ne preseče. Skida se sa ringle, ostavlja se da se u potpunosti ohladi i procedi se....
Domaća rikotaDomaća rikota
28. maj
Ne može svako domaćinstvo da obezbedi velike količine surutke, od koje će izvući malo rikote (od 5 l bi se dobilo oko 200-300 g u zavisnosti od kvaliteta mleka od kojeg je surutka)....
Koji je najbolji doručak za mršavljenje?Koji je najbolji doručak za mršavljenje?
28. mart
Pokazalo se da ljudi iz grupe koja je uzimala protein surutke, izgubili u proseku 8 kilograma težine za 12 nedelja....
HalumiHalumi
26. sep.
Zagrejte surutku koju ste sačuvali, siključite ringlu i ubacite isečen halumi unutra. Ostavite ga da odstoji 15 minuta. Pripremite salamuru od 4 šolje vode, pola šolja soli i 2 šolje surutke, dobro promešajte....
Kako se čuva mladi sir?Kako se čuva mladi sir?
03. maj
Treba da ga prelijete surutkom, jer će ga ona sačuvati dok ne sazri. Evo kako se to radi. Oceđenu surutku od mladog sira prokuvajte, kako bi odvojili vurdu (sitan sir)....
Sitan SirSitan Sir
09. jul
Koknretno sitan sir je u zavisnosti od vrste surutke od koje se dobija, pa prema tome može biti mlečan, od pavlake i od surutke....
Mladi kačkavalj đubekMladi kačkavalj đubek
11. jul
Izlijte surutku i sipajte kačkavalj u cediljku, pritiskajući 30-40 minuta. Domaći kačkavalj isečemo na tanke komade debljine 4-5 mm....
Trakijski cviknikTrakijski cviknik
17. nov.
Ako ga pravite sa cvikom (surutkom) umestom sa kiselim mlekom - količina je 300 ml i ne stavljate vodu. Neka Vam je ukusno!...
Domaći koziji sir po bakinom receptuDomaći koziji sir po bakinom receptu
20. avgust
Uzela sam jedan nož i kap što mi je rečeno, isekla sam belu masu na komade, nemojte se plašiti što će se ovi komadi pomešati sa surutkom....
Parmigiano Reggiano - Parmiđano ReđanoParmigiano Reggiano - Parmiđano Ređano
18. okt.
1
Vurda se iseče na sitne komade i tako se surutka ocedi; - Oceđena vurda se ponovo zagreva, ovoga puta na 55 °C, a zatim brzo ohladi....
Domaći kačkavalj od ovčijeg mlekaDomaći kačkavalj od ovčijeg mleka
25. dec.
Videćete odmah kako se mleko preseca na krupne rupe i surutka se odvaja. Ostavite 5 minuta na vatri. 4. Pripremite duboku posudu i pokrijte parčetom gaze, prethodno pokvasite i ocedite....
Proizvodi bogati kalcijumomProizvodi bogati kalcijumom
26. sep.
Protein od surutke Protein od surutke se nalazi u mleku i detaljno su proučene njegove zdravstvene koristi. On je odličan izvor proteina i bogat je aminokiselinama koje se brzo vare....