Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šejk od jagode i surutkeAko volite da pravite domaći mladi sir ili domaću vurdu, uvek možete da improvizujete i da ne bacate veliki deo preostale surutke.
Sa mlečnim šejkom od jagode je ispalo dosta dobro....
25. april
Šta je surutka?Istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj otkrili su 2005. da ograničena potrošnja surutke dovodi do regulacije šećera u krvi.
Surutka ne sadrži so.
Surutka je veoma korisna....
10. dec.
Beli hleb sa surutkomKada pravimo domaći sir ili kačkavalj, prilikom njihovog ceđenja se odvaja tečnost koja se naziva surutka. Ona je sjajna za spremanje hlebova i pogača čarobnog ukusa....
07. jul
Kvas od cvekle - super napitak, koji je ponovo u modiPosle toga dodajte surutku, vodu i so.. Ostavite malo prostora do vrha tegle, oko 2 prsta, i promućkajte teglu da se so rastvori....
26. feb.
Krem sir filadelfija sa domaćim sitnim siromGotov sitan sir stavite u duboku posudu, dodajte so po ukusu, malo surutke, beli luk /isečen/, mirođiju, rastopljeni maslac i pasirajte dok ne dobijete glatku i homogenu smesu, ako je gusto, stavite malo surutke....
26. jun
RikotaPravi se od surutke, koja je ostala nakon prvog odvajanja sira.
Surutka se može dobiti od bivoljeg, kravljeg ili ovčijeg mleka....
11. maj
Kako se pravi domaći topljeni sir?Mešajte stalno, dok se ne izdvoji surutka. Smesu koju dobijete, procedite kroz gazu, uvežite je i okačite da se surutka potpuno ocedi.
Nakon što je smesa oceđena od surutke, u smesu dodajte i ostale namirnice....
05. april
Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?Možete da koristite i surutku, koju ćete staviti u kolače ili deserte umesto samog mleka....
03. april
Sitni sir (vurda) u domaćim uslovimaTreći način
Ako ste od ljudi koji samo prave sir, sigurno znate da nakon sirenja mleka od njega se odvaja surutka. Stavite odvojenu surutku u šerpu i stavite na ringlu da provri....
31. mart
Mocarela u kućnim uslovimaOd odvojene surutke može da se napravi sir Rikota, tako što se sporo zagreva surutka dok se belance ne preseče. Skida se sa ringle, ostavlja se da se u potpunosti ohladi i procedi se....
18. jun
Domaća rikotaNe može svako domaćinstvo da obezbedi velike količine surutke, od koje će izvući malo rikote (od 5 l bi se dobilo oko 200-300 g u zavisnosti od kvaliteta mleka od kojeg je surutka)....
28. maj
Koji je najbolji doručak za mršavljenje?Pokazalo se da ljudi iz grupe koja je uzimala protein surutke, izgubili u proseku 8 kilograma težine za 12 nedelja....
28. mart
HalumiZagrejte surutku koju ste sačuvali, siključite ringlu i ubacite isečen halumi unutra. Ostavite ga da odstoji 15 minuta.
Pripremite salamuru od 4 šolje vode, pola šolja soli i 2 šolje surutke, dobro promešajte....
26. sep.
Kako se čuva mladi sir?Treba da ga prelijete surutkom, jer će ga ona sačuvati dok ne sazri. Evo kako se to radi.
Oceđenu surutku od mladog sira prokuvajte, kako bi odvojili vurdu (sitan sir)....
03. maj
Sitan SirKoknretno sitan sir je u zavisnosti od vrste surutke od koje se dobija, pa prema tome može biti mlečan, od pavlake i od surutke....
09. jul
Mladi kačkavalj đubekIzlijte surutku i sipajte kačkavalj u cediljku, pritiskajući 30-40 minuta.
Domaći kačkavalj isečemo na tanke komade debljine 4-5 mm....
11. jul
Trakijski cviknikAko ga pravite sa cvikom (surutkom) umestom sa kiselim mlekom - količina je 300 ml i ne stavljate vodu.
Neka Vam je ukusno!...
17. nov.
Domaći koziji sir po bakinom receptuUzela sam jedan nož i kap što mi je rečeno, isekla sam belu masu na komade, nemojte se plašiti što će se ovi komadi pomešati sa surutkom....
20. avgust
Parmigiano Reggiano - Parmiđano ReđanoVurda se iseče na sitne komade i tako se surutka ocedi;
- Oceđena vurda se ponovo zagreva, ovoga puta na 55 °C, a zatim brzo ohladi....
18. okt.
1
Domaći kačkavalj od ovčijeg mlekaVidećete odmah kako se mleko preseca na krupne rupe i surutka se odvaja. Ostavite 5 minuta na vatri.
4. Pripremite duboku posudu i pokrijte parčetom gaze, prethodno pokvasite i ocedite....
25. dec.
Proizvodi bogati kalcijumomProtein od surutke
Protein od surutke se nalazi u mleku i detaljno su proučene njegove zdravstvene koristi. On je odličan izvor proteina i bogat je aminokiselinama koje se brzo vare....
26. sep.