Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto je koristan kefir?Zašto je koristan kefir?
08. feb.
Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
Zašto je kolač gnjecav?Zašto je kolač gnjecav?
13. januar
Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus. Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu...
Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)
30. jun
Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo....
Bela radaBela rada
19. sep.
To je i razlog zašto se bela rada koristi kao dvogodišnja biljka u prolećnom cvetanju, jer tokom narednog cvetanja biljka gubi svoje dekorativne kvalitete....
Bela RepaBela Repa
20. sep.
Bela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
Bela čokoladaBela čokolada
12. sep.
Bela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Dodajte pirinač, prelijte sa tri šolje tople vode, u kojoj je prethodno rastvorena kocka pilećeg bujona. Ostavite na tihoj vatri da se kuva oko 20 minuta, mešajući s vremena na vreme. Pospite začinima....
Zašto je važna konzumacija jajaZašto je važna konzumacija jaja
20. maj
Jaje je namirnica životinjskog porekla koja je ukusna i jednostavna za spremanje. Dodajte jaja u svoj jelovnik, kako biste iskoristili njihove prednosti. Koliko često je hrana koju volite dobra za vas? Skoro nikada,...
Husk - zašto je toliko koristan?Husk - zašto je toliko koristan?
15. dec.
Eto zašto se husk smatra jednim od najboljeg lečenja disboze. Tako da, za izraženi efekat neophodno je istovremeno uzimanje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana....
Zašto je crni pirinač najkorisnijiZašto je crni pirinač najkorisniji
14. sep.
Kod nas je upotreba crnog pirinča u kulinarstvu slabo zastupljena. Ova sorta je, međutim, najkorisnija od svih vrsta pirinča, jer ima veće koristi za zdravlje i od braon. Crni pirinač je poznat još i kao "zabranjeni...
Zašto je prženi kikiriki štetan?Zašto je prženi kikiriki štetan?
27. april
Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih...
Zašto je dobro jesti pšenicu?Zašto je dobro jesti pšenicu?
07. mart
Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje. Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
Zašto je smeđi pirinač korisnijiZašto je smeđi pirinač korisniji
22. januar
Smeđi pirinač je izuzetno korisna namirnica. Zbog toga zauzima 17. mesto u rangiranju specijalista za najkorisnije proizvode. Prema nedavnim istraživanjima američkih naučnika, konzumacija smeđeg pirinča smanjuje rizik...
Krilca u pivuKrilca u pivu
14. dec.
1
Peći u dobro zagrejanoj rerni na na 200 stepeni 50 minuta (dok pivo ne ispari i dok krilca ne postanu hrskava). Po potrebi smanjiti temperaturu kako krilca ne bi gorela....
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Još pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
Zašto je crni čaj toliko koristan?Zašto je crni čaj toliko koristan?
04. dec.
Od biljke Camellia sinensis se dobijaju tri vrste najkorisnijeg čaja na svetu. To su crni, beli i zeleni. Razlika dolazi od vremena branja i fermentacije kojoj se listovi podvrgavaju. Kod crnog čaja proces fermentacije...
Kora lubenice - zašto je toliko korisna?Kora lubenice - zašto je toliko korisna?
02. sep.
Lubenica je omiljeno voće kako odraslima, tako i deci. Mnogi ljudi znaju za njene koristi, ali manjina pretpostavlja da njena korist nije samo u sočnoj i slatkoj roze unutrašnjosti, nego i u kori lubenice. Da, ono što obično...
Magareće mleko - zašto je toliko korisno?Magareće mleko - zašto je toliko korisno?
02. april
U sastavu magarećeg mleka postoji više od trista komponenata koje su korisne za ljudsko telo. Ovo mleko je bogato vitaminima, mineralima, proteinima itd. Vitamini koji su u njemu sadržani su: A, B, B, B12, E i D. Magareće...
Crveni luk - zašto je toliko koristan?Crveni luk - zašto je toliko koristan?
04. mart
U biljnom carstvu rod Allium je zadržao solidno mesto. Svi njegovi predstavnici - luk, beli luk, luk šalot, praziluk, kineski luk su široko poznati i masovno se koriste. Od svog ovog povrća najviše se kultiviše luk...
Zašto je pikantna hrana toliko korisna?Zašto je pikantna hrana toliko korisna?
17. mart
Pikantna hrana može da izazove peckanje na vašem jeziku, ali stručnjaci nam kažu da je to potpuno vredno toga, jer ova hrana ima mnogo koristi za naše zdravlje. Ljute paprike, halapenjos i kajenska paprika su bogate kapsaicinom...
Zašto je neophodno da jedemo brokoli?Zašto je neophodno da jedemo brokoli?
09. januar
Brokoli je jedno od najkorisnijih povrća, ali u isto vreme i povrće koje deca najmanje vole. Karfiolov rođak je iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), u kojoj je mesto i karfiolu i kupusu. Počeo je da se gaji u 16. veku...
Zašto je redovna konzumacija lososa korisna?Zašto je redovna konzumacija lososa korisna?
22. okt.
Losos je jedna od najpopularnijih riba u kuvanju jer ima nežno, slatko meso. Ova riba je posebno uzgajana, tako da na tržištu postoji veliki broj lososa najrazličitijeg kvaliteta i ukusa. Najbolji je, naravno, divlji losos...
Zečije meso u pivuZečije meso u pivu
30. nov.
Peći 90 minuta na 200°C. 10 minuta pre kraja otklopiti da se zapeče....
Dinstani šaran u pivuDinstani šaran u pivu
14. mart
Isecite na porcije prethodno očišćenog i opranog šarana. U šerpi ispržite kolutiće luka i sitno iseckani celer. Posipajte preko prezle i poređajte komade šarana. Začinite biberom i lovorovim listom....
Svinjetina u tamnom pivuSvinjetina u tamnom pivu
16. feb.
Dolazi red na začine i na bujon koji je ostao od kuvanja mesa. Njega takođe dodajte. Čim luk omekša jelo je gotovo. Servirajte sa pirinčem ili po izboru....