Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čorba od gljivaČorba od gljiva
06. sep.
Izblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta. Čorba od gljiva je gotova....
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva
02. nov.
Napraviti zapršku od aleve paprike, vode, gustina i dodati gljivama. Iseckati peršun sitno i dodati gulašu. Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Oblik gljiva mrka trubača Gljiva nema jasno formiran klobuk i dršku, već je levkasto plodište sa centralnom šupljinom celom dužinom. Gljiva naraste do oko 10 centimetara visine i 5-7 centimetara u prečniku....
ĐurđevakĐurđevak
30. mart
Štetnost đurđevka Koliko je lep, đurđevak je toliko i opasan. On sadrži otrovni alkaloid konvalmarin....
Tortilja od gljive rujniceTortilja od gljive rujnice
10. jun
1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva
11. april
Prijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici....
Obloga kod gljivica na nogamaObloga kod gljivica na nogama
06. april
Izuzetno pomaže kod gljivica na nogama. Možemo da natopimo pamučni tamoon i da ga stavimo da oboleli deo. Dobro uvijemo i provodimo sa time bar jednu noć....
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomSos za testeninu sa gljivom rujnicom
02. mart
Tako neće ostati u senci unikatni ukus ovih savršenih gljiva. Sos se kuva na slaboj vatri još nekoliko minutica dok se ne zgusti i dok gljive ne budu potpuno gotove. Promeša se da pavlaka ne zagori na dnu....
Paelja od povrća sa gljivom rujnicomPaelja od povrća sa gljivom rujnicom
23. jun
1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake. 2. U plehu...
Obloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivicaObloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivica
06. april
Takođe je efikasan kod gljivica na nogama ili bradavica po telu. Mažite dok ne nestanu potpuno. Prilikom infekcija rana, gnojnih procesa, oderotina, hidrogen omogućava brže zarastanje....
Pripremanje domaćeg kefiraPripremanje domaćeg kefira
28. dec.
Vremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija. Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider....
KefirKefir
04. avgust
Za vreme lečenja tibetanskom gljivom ne bi trebalo konzumirati alkohol....
Otrovna (lažna) mlečnicaOtrovna (lažna) mlečnica
13. sep.
Neke od ovih gljiva koje nas truju su dvojnici jestivih pečuraka. Jedan od ovih slučajeva je lažna mlečnica. Ova gljiva i dvojnik jestive Rujnice....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Jedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj. Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
Aromatično domaće jabukovo sirćeAromatično domaće jabukovo sirće
12. avgust
Sipati ih u odgovarajući burence, staviti od gljive (to je specijalna gljiva, koja se sama proizvodi i razmnožava....
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)
04. jun
Zbog svog lepog izgleda, biljka se često definiše kao cveće – ima izdužene listove koji su veoma slični listovima đurđevka. Cvetovi biljke takođe podsećaju na đurđevak, ali se često porede sa dremovcem....
BiserkaBiserka
24. okt.
Engleski naziv za ovu gljivu je Blusher, a nemački - Perlpilz. U Francuskoj je ova vrsta poznata kao Amanite rougissante, a u Rusiji - Мухомор серо-розовый....
Velika PuharaVelika Puhara
11. jul
Pečurke treba da beru profesionalni berači gljiva, kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice....
SunčanicaSunčanica
11. maj
1
Štetnost sunčanice Veruje se da koliko koristi ima od konzumacije gljiva, takođe ima i rizika po zdravlje. Kod branja sunčanice treba voditi računa da se ne pomeša sa nekom vrstom otrovnih gljiva....
SlinavkaSlinavka
13. sep.
Ipak, uzmite u obzir da slinavka može rasti do nekih nejestivih gljiva, pa je povećana pažnja pri branju neophodna....
Šitake pečurke - korisna svojstva i primenaŠitake pečurke - korisna svojstva i primena
05. mart
U biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta....
Ima li glutena u kvascu?Ima li glutena u kvascu?
22. feb.
Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu....
Zdravstvene koristi od kefiraZdravstvene koristi od kefira
20. januar
Tretman tibetanskim gljivama eliminiše konzumaciju alkohola. U stvari, tibetanska pečurka se takođe koristi za lečenje alkoholizma. Ona može potpuno obnoviti metabolizam....
Zimska PanjevčicaZimska Panjevčica
26. okt.
Zimska panjevčica (Flammulina velutipes) je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi....