Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Suvo vino od jabukaSuvo vino od jabuka
01. mart
1
Recept je za suvo vino, ali dodajem malo meda, da ne bi kisilo. Možete staviti i do 500 g ili da ga ne stavite - pitanje želje. Operite jabuke, nemojte ih ljuštiti i isecite na tanke komade....
Uz šta najbolje ide vinoUz šta najbolje ide vino
22. januar
Osnovni princip uparivanja vina sa različitim jelima je da se snaga vina spoji sa bogatstvom jela, a njegova aroma sa delikatnim ukusom jela. Jelo nikada ne bi trebalo da bude jače od vina po aromi i bogatstvu. Zbog toga...
Suvo grožđeSuvo grožđe
15. nov.
Ne morate da budete planinar ili maratonac da biste cenili suvo grožđe kao zgodnu, energizirajuću užinu sa niskim sadržajem masti – lako se pakuje, lako se jede i skoro nikada se ne kvari. Kao i drugo sušeno voće, suvo...
Šta koje E znači i koliko je opasnoŠta koje E znači i koliko je opasno
17. avgust
U galeriji iznad ćete naći veliki broj aditiva i šta oni znače, po grupama. Čitajte etikete i procenite da li neki aditiv može biti potencijalno opasnan po vaše zdravlje i naročito zdravlje vaše dece....
Suvo mezeSuvo meze
15. dec.
Imate idealno suvo meze za vino....
Šta znači sotiranjeŠta znači sotiranje
25. mart
Sotiranje na francuskom znači skakati, zbog pokreta, koji se dobija dok se sotira. Sotiranje je tehnika pripreme hrane, kod koje se koristi mala količina masti, ali temperatura ringle treba da bude mnogo visoka....
Šta znači toping?Šta znači toping?
05. januar
Često možete da čujete da se neki desert poslužuje sa ukusnim topingom od čokolade ili da će brokoli i krompir sa čedrom biti još neodoljiviji, ako se posluže sa topingom od pavlake. Ali, šta je to toping, kada se i gde...
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Pikantno suvo mezePikantno suvo meze
23. feb.
Oblikujte filee. Na dno pleha sipajte morsku so. Poređajte komade mesa. Pospite ih obilno morskom solju i prekrijte sa svih strana. Ostavite ih 24 sata, da upiju so. Spremne filee očistite od soli. Pomešajte dva dela...
Domaće suvo mesoDomaće suvo meso
29. avgust
Očistite meso od žilica. Možete iseći na dva dela po dužini. Viljuštkom izbušite na nekoliko mesta. Pomešajte šećer sa solju. Lepo pokrijte komad ili komade krupnijom soli. Odozdo takođe stavite krupniju so. Pokrijte i ostavite...
VinoVino
01. april
Sama reč „vino” potiče od grčke reči „Foinos”, što u prevodu znači vino i loza....
Suvo pohovanje - šta je to?Suvo pohovanje - šta je to?
30. sep.
Suvo pohovanje služi da se hrana pokrije (uvalja) brašnom (može da sadrži začine), prezle, mrvicama od krekera, kornfleks, takođe i mlevenim orašastim plodovima pre pripreme. Na ovaj način, nakon termičke obrade hrane...
Meraklijsko suvo svinjsko mesoMeraklijsko suvo svinjsko meso
12. januar
Druga opcija za svinjsko suvo meso je da se ostavi u frižideru (na temperaturi od 5-7 stepeni) 4-5 dana. Gotovo svinjsko suvo meso umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider....
Klasično juneće suvo mesoKlasično juneće suvo meso
11. okt.
Ovako pripremljeno suvo meso može da se čuva u frižideru i do nekoliko meseci. Klasično juneće suvo meso je spremno....
Suvo meso od ribeSuvo meso od ribe
05. mart
Što su deblji parčići to se duže suši suvo meso od ribe....
Domaće svinjsko suvo mesoDomaće svinjsko suvo meso
06. april
Suvo meso je možda najstariji način konzervisanja mesa. Prednost je što se pravi lako, dugotrajno je i na visokim temperaturama. Nedostaci su slaninet i dugi period sazrevanja....
Suvo meso od divljačiSuvo meso od divljači
11. jul
U mom slučaju meso divljači je od plećke divlje svinje. Oblikujte meso i stavite ga u morsku so. U 3 litra vode rastvorite sirće i prelijte meso. Ostavite tako da odstoji 48 sati, jednom ga okrenite. Nakon toga potopite...
Domaće suvo konjsko mesoDomaće suvo konjsko meso
19. feb.
Suvo meso čuvajte umotano u najlon kesama na suvom i hladnom mestu (frižideru)....
Domaće teleće suvo mesoDomaće teleće suvo meso
17. avgust
Teleče suvo meso je gotovo kad promeni boju. Ovaj proces zavisi od vlažnosti vazduha i temperature. U povoljnim uslovima, do dve nedelje suvo meso bi trebalo biti gotovo....
Šta znači Al dente?Šta znači Al dente?
03. feb.
Da li vam se desilo da vas u restoranu ili hotelu pitaju da li volite da vaša testenina bude Al dente, a da vi nemate pojma šta to tačno znači?...
Šta znači hladno dimljeno?Šta znači hladno dimljeno?
24. nov.
Hladno dimljeni proizvod (npr. hladno dimljena riba) je prehrambeni proizvod prerađen tehnologijom hladnog dimljenja. Ovo je vrsta dugotrajne obrade proizvoda sa dimom na relativno niskim temperaturama, dajući im ukus...
Šta znači ako štucamo?Šta znači ako štucamo?
25. okt.
Međutim, šta znači ako štucamo i koji bi mogli biti razlozi za to, saznaćemo u narednim redovima. U suštini, prema popularnom verovanju, kada osoba štuca to znači da neko priča o njoj....
Šta znači pasterizovano mleko?Šta znači pasterizovano mleko?
22. okt.
Prodavnice su pune raznih vrsta mleka: u plastičnim i staklenim flašama, u mekim kesama, možete ga kupiti čak i na uličnim automatima. Neko mleko se čuva tri dana, neko nedelju, neko i deset, a dešava se da rok trajanja mleka...
Šta znači toplo dimljeno?Šta znači toplo dimljeno?
21. okt.
Toplo dimljeni prehrambeni proizvod (npr. toplo dimljena riba) je proizvod prerađen tehnologijom toplog (vrućeg) dimljenja. Ova tehnologija je vrsta brze toplotne obrade proizvoda dimom, dajući im ukus dima i poboljšavajući...
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama. Druge zemlje, gde...