Način pripreme
Očistimo meso od masnoće i žilice i stavljamo u 500 ml hladne vode.
U njega dodajemo korene za supu, biber i krupnije isečenu šargarepu. Meso skuvamo da bude polugotovo.
Kad se ohladi isečemo na ivice, a proceđeni bujon sačuvamo za janiju.
Dobro operemo povrće. Očišćeni luk, šargarepu i crvenu papriku isečemo na kockcie.
U šerpu sa biljnom mašću dinstamo redom. Nakon što povrće omekša dodajemo iseckano meso, krompir i rendani paradajz.
Začinimo solju i alevom paprikom.
Dodajemo u janiju od krompira topao bujon i ostavljamo da se krčka na srednjoj temperaturi 15 minuta.
Nakon toga dodajemo zamrznutu boraniju. Njena termička obrada je kratka.
Ostavljamo janiju da se krčka još 10 minuta.
Pre nego što skinemo sa vatre zgusnemo sa malo brašna, pomešanog u hladnoj vodi.
Posipamo sitno iseckanim peršunom.
Serviramo prolećnu janiju sa piletinom i povrćem sa salatom u zavisnosti od sezone.