Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Ćufte»Pileće ćuftice za dušu

Pileće ćuftice za dušu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Pileće ćuftice za dušu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
02/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"I kako čujemo da neko pravi pileće ćuftice za dušu odmah kažemo - eto taj čovek je baš kao mi"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 1 kg, od bataka i grudi
  • jaje - 1 komad
  • sveže mleko - 1 šolja
  • rikota - 1 kašika (ili sitan sir)
  • hleb - 1 kriška, beli, samo sredina
  • beli luk - 1 kašika, u prahu
  • luk - 1 kašika, sušeni
  • biber - po ukusu, mleven
  • ljuta aleva paprika - 2 prstohvata, ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - iseckan, po želji
  • bosiljak - 6 svežih listova
  • prezle - za zgušnjavanje
  • mocarela - oko 120 g, polu zrela (ili kačkavalj)
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • salata - za garniranje, sveža
* merne jedinice

Način pripreme

Pileće meso se samelje u mlinu za meso ili multipraktiku sa odgovarajućom funkcijom.

Možete da zamolite da vam ga samelju i u mesari, gde kupujete. Dobro je da preovladava meso od bataka, jer je file suvlji.

U mleveno meso se razbije jaje i stavlja se iskidana sredina hleba, napojena svežim mlekom.

Dodaju se biber, ljuta aleva paprika, rikota, so, beli luk i luk u prahu, kao i peršun.

Zamesi se veoma dobro i ako je mleveno meso retko dodaje se malo prezli. Može da se narenda i parmezan, bude predivno.

Posuda se pokriva streč folijom i ostavlja se da odstoji u frižideru minimum 2 sata, najbolje tokom jedne noći.

Namazanim rukama se uzimaju porcije pilećeg mlevenog mesa od po približno 90 g, prave se spljeskani krugovi i u centar svakog se stavlja parčence iskidane polu zrele mocarele ili kačkavalja i po jedan list svežeg bosiljka.

Ja posipam i još bibera, jer ga mnogo volim sa piletinom. Zatvaraju se dobro i oforme se blago spljeskane ćuftice.

Pileće ćuftice se peku sa obe strane na ne mnogo jakoj vatri u tiganju sa nelepljivim dnom sa 4-5 kašika maslinovog ulja.

Serviraju se tople sa svežom salatom i omiljenim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: