Način pripreme
Pileće meso se samelje u mlinu za meso ili multipraktiku sa odgovarajućom funkcijom.
Možete da zamolite da vam ga samelju i u mesari, gde kupujete. Dobro je da preovladava meso od bataka, jer je file suvlji.
U mleveno meso se razbije jaje i stavlja se iskidana sredina hleba, napojena svežim mlekom.
Dodaju se biber, ljuta aleva paprika, rikota, so, beli luk i luk u prahu, kao i peršun.
Zamesi se veoma dobro i ako je mleveno meso retko dodaje se malo prezli. Može da se narenda i parmezan, bude predivno.
Posuda se pokriva streč folijom i ostavlja se da odstoji u frižideru minimum 2 sata, najbolje tokom jedne noći.
Namazanim rukama se uzimaju porcije pilećeg mlevenog mesa od po približno 90 g, prave se spljeskani krugovi i u centar svakog se stavlja parčence iskidane polu zrele mocarele ili kačkavalja i po jedan list svežeg bosiljka.
Ja posipam i još bibera, jer ga mnogo volim sa piletinom. Zatvaraju se dobro i oforme se blago spljeskane ćuftice.
Pileće ćuftice se peku sa obe strane na ne mnogo jakoj vatri u tiganju sa nelepljivim dnom sa 4-5 kašika maslinovog ulja.
Serviraju se tople sa svežom salatom i omiljenim sosom.
Prijatno!