Način pripreme
Nekoliko puta operemo bulgur.
Zagrejemo vodu u šerpi, zajedno sa 1 kašičicom himalajske soli i nakon što provri, sipamo zrnasto povrće. Dodajemo luk i listove zelja - sitno iseckane i izrendanu šargarepu.
Kuvamo bez poklopca kako bi voda isparila, mešamo drvenom mutilicom kako se ne bi uhvatilo za dno.
Začinimo sa još himalajske soli po ukusu, mlevenim crnim biberom, kuminom, sušenom divljom nanom, maslinovim uljem, svežim đumbirom (izrendanim na fino rende - skoro kao pire) i ljutom papričicom - sitno iseckanom.
Nakon što se bulgur skuva, krupno ga sameljemo pasatorom. Dodajemo krupne ovsene pahuljice kako bi se zgustila zelena smesa i ostavljamo da se stegne.
Nakon 20-30 minuta oblikujemo zelene ćuftice koje ređamo u tepsiju sa papirom za pečenje, blago ih spljeskamo i dajemo im ovalni oblik.
Nije problem da smesa bude blago lepljiva. Pečemo na 180-200 stepeni oko 20-25 minuta.
Posne ćuftice od bulgura sa zeljem - pogodne za raznovrsniji dijetalni meni.