Način pripreme
Veoma važno da listovi koje uberemo budu sveži i mekani, zeleni, bez ikakvih braon tačkica ili mrlja. Najbolje je da se lišće bere u proleće - na taj način ćete imati listove za ukusne sarme tokom cele godine!
Dobro operite tegle i poređajte ih da su spremne za pripremu. Pažljivo operite lišće pripremljeno za zatvaranje u tegle. Krenite da ređate lišće - 10 listova jedan preko drugog sa licem na gore (kada umotate rolate, glatka strana lišća će biti unutra):.
Pažljivo, bez kidanja, umotajte rolate i vežite lagano pamučnim koncem.
Poređajte u teglu 5-6 rolata uspravno. Izaberite velike, klasične tegle, kako bi listovi stali bez problema i kako ih poklopac ne bi pritiskao, već da ih potpuno prelijete slanim rastvorom.
U posebnoj posudi/bokalu rastvorite tačnu proporciju vode i soli. Prelijte lagano lišće u teglama i dobro zatvorite poklopce.
Čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mestu. Pre pripremanja sarmi, poželjno je da ih potopite u vodu na sat-dva i da ih prokuvate 5-10 minuta, kako bi bili još mekši.
Brz, jednostavan i recept koji ne zavisi od struje ili vatre, a obezbediće vam listove za sarmu od vinovog lista. omiljenu svima! Istinski, bogat ukus i miris!
Neverovatno ukusno!