Način pripreme
Operemo i očistimo mladi luk. Zelje je konzervisano, zato će termička obrada biti kraća.
U posudi ugrevamo ulje i u njega stavljamo prvo koru deo isečenog luka, nakon toga i zeleni deo.
Dodajemo začin za čorbu - celu količinu iz tegle. Njegovi sastojci mogu biti šargarepa, crvena paprika i paradajz. Moj najbolji pomoćnik za ukusne zimske čorbe.
Dinstamo sastojke na tihoj vatri ispod poklopca dok ne omekšaju, dodajemo pečurke, opran i oceđen pirinač.
Dodajemo 1/2 toplog bujona od povrća.
U maslacu propržimo brašno, dodajemo isečeno i sterilizovano zelje i kratko dinstmao.
Razredimo sa 1/2 preostalog bujona.
Dodajemo ih u čorbu od povrća i začinimo solju, biberom, nanom i malo dimljene aleve paprike.
Čorba od zelja se krčka još 10 minuta.
Dodajemo kao zapršku kiselo mleko i žumance.
Tempepriramo pre nego što dodamo u čorbu.
Serviramo čorbu od zelja i pečuraka toplu sa hrskavim integralnim brusketima, namazanim belim lukom i maslinovim uljem.