Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od povrća»Čorba od zelja i pečuraka

Čorba od zelja i pečuraka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Čorba od zelja i pečuraka3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Zvanično dolazi proleće onda kada pripremimo prvu čorbu od zelja i pečuraka u godini"

Potrebni sastojci

  • zelje - 1 tegla od 720 ml, sterilizovana
  • bujon od povrča - 1.200 ml (ili voda)
  • mladi luk - 2 veze
  • pečurke - 150 g iz konzerve
  • pirinač - 1 šoljica, blanširan
  • začin za čorbu - 1 tegla pirea (po receptu)
  • biljna mast - 2 supene kašike
  • maslac - 40 g
  • brašno - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica, dimljena
  • so - po ukusu
  • biber - 1/3 kašičice
  • nana - 1 supena kašika, suva
  • za zapršku
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • žumanca - 1 komad
  • i još
  • brusketi - prepečeni, integralni
  • ljuta paprika - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo mladi luk. Zelje je konzervisano, zato će termička obrada biti kraća.

U posudi ugrevamo ulje i u njega stavljamo prvo koru deo isečenog luka, nakon toga i zeleni deo.

Dodajemo začin za čorbu - celu količinu iz tegle. Njegovi sastojci mogu biti šargarepa, crvena paprika i paradajz. Moj najbolji pomoćnik za ukusne zimske čorbe.

Dinstamo sastojke na tihoj vatri ispod poklopca dok ne omekšaju, dodajemo pečurke, opran i oceđen pirinač.

Dodajemo 1/2 toplog bujona od povrća.

U maslacu propržimo brašno, dodajemo isečeno i sterilizovano zelje i kratko dinstmao.

Razredimo sa 1/2 preostalog bujona.

Dodajemo ih u čorbu od povrća i začinimo solju, biberom, nanom i malo dimljene aleve paprike.

Čorba od zelja se krčka još 10 minuta.

Dodajemo kao zapršku kiselo mleko i žumance.

Tempepriramo pre nego što dodamo u čorbu.

Serviramo čorbu od zelja i pečuraka toplu sa hrskavim integralnim brusketima, namazanim belim lukom i maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti