Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Usukana penjurlija za Božić

Usukana penjurlija za Božić

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Usukana penjurlija za Božić
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
25/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Usukana penjurlija za Božić sa kojom će praznik biti još posebniji"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + za dodatno mešenje
  • maslac - 100 g, od ovčijeg mleka, domaće
  • kačkavalj - 100 g, ovčiji, domaći
  • sir - 150 g, ovčiji, domaći
  • kvasac - 18 - 20 g, živi
  • voda - 270 ml
  • jaja - 1 komad, XL veličina
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • kiselo mleko - 100 g, ovčije, domaće
  • ulje - 1 - 2 supene kaike + za premazivanje
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Počeću sa tim da mlečni sastojci u ovom tutmaniku mogu da budu kupljeni u prodavnici, a ne domaći, kao što je naznačeno.

Međutim, ako to uradite sa domaće spremljenim maslacem, mlekom, sirom i kačkavaljem, to će biti najdivnija, ukusna i aromatična penjurlija koju ste probali, neuporediva ni sa čim drugim.

Već neko vreme sama pravim mlečne proizvode od svežeg ovčijeg mleka i za koji bolji povod ih iskoristim ako ne za jednu neverovatnu božićnu penjurliju!

Sveže mleko u nju ne stavljam, već samo vodu, s obzirom na to da su kiselo mleko, a i maslac dosta masni i zaistni. Međutim, ukoliko je pravite sa kupljenim mlečnim proizvoda, tada vodu zamenite svežim mlekom.

U njemu rastvorite kvasac i šećer i ostavite da se aktivira. Prosejte brašno u posudu i izmešajte sa solju.

Napravite udubljenje i u njega sipajte blago umućeno jaje, kiselo mleko, polovinu mekog maslaca, kašičicu ulja i aktivirani kvasac. Umesite testo tako što dodate po malo brašna dok ne prestane da se lepi.

Mesite 4 minute u multipraktiku ili barem 10-12 rukom. Da ne biste testo napravili da bude tvrđe i da ne preterate sa brašnom, nauljite i ruke uljem, ukoliko radite rukom.

Oblikujte u loptu i stavite u podmazanu posudu. Pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da naraste na sat vremena u toploj prostoriji.

Testo podelite na 7 lopti. Svaku od njih razvijajte u tanku koru, tu i tamo stavljajte po njoj aromatičan domaći maslac, a posle sir ili kačkavalj - 3 kore sa kačkavaljem, 4 sa sirom ili u sve izmešano i jedno i drugo.

Uvijte u rolat, a zatim povucite kako biste svaki izdužili. Uvlačite ga i uvijte u blago nauljenu tepsiju.

Ostavite raskošnu usukanu penjurliju ponovo da naraste na otprilike sat i po vremena u zavisnosti od toplote u sobi. Namažite žumancem umućenim sa nekoliko kapljica vode ili celim malim jajetom.

Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 20 minuta, posle smanjite temperaturu na 175 stepeni i dopecite na još otprilike 15 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Usukanu penjurliju za Božić možete poslužiti za prazničnu trpezu još toplu. Garantujem da će vam cela kuća mirisati na udobnost i sreću.

Prijatno i Srećan Božić!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: