Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Pečena jagnjetina na trakijski način

Pečena jagnjetina na trakijski način

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Pečena jagnjetina na trakijski način
Fotografije: Ivan Katsarov
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
6
"Serviramo jagnjetinu sa prilogom od jagnjeće sarmice, prilikom serviranja meso prelivamo pasiranim sosom. Tradicionalno serviramo zelenu salatu uz ovo prolećno jelo - zelena salata, mladi luk, rotkvice i jaja."

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad ili plećka
  • beli luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • sveža nana - 2 veze
  • sveži selen - 1 veza
  • ljute paprike - 1 komad
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so - 2 kašičica
  • dimljena aleva paprika - 2 kašičice
  • maslac - 50 g
  • pivo - 500 ml
  • krompir - 2 komada
  • luk - 1 glavica, stari
  • celer - glavica, 1 kriška
  • kora od limuna - jednog limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema počinje dan pred samu prirpemu - tada mariniramo jagnjetinu.

Oljušimo beli luk i čenove podelimo na pola (jedan deo koristimo za marinadu, a drugi za špikovanje).

Oljuštimo šargarepu, isečemo po dužini na četvrtine, a nakon toga sečemo na komade dužine oko 1 cm.

Sa dugim i tankim nožem probodemo meso tu i tamo i u svaki prorez stavljamo parče šargarepe i čen belog luka.

Beli luk, koji sam odvojila za marinadu zajedno sa solju, listovima nane, selena i jednom sitno iseckanom ljutom paprikom izgnječimo u avanu. Dodajemo maslinovo ulje u smesu, dobro promešamo i počinjemo sa špikovanjem mesa. Stabla nane i selena stavljamo u najlon kesu i stavljamo u frižider da koristimo sledećeg dana prilikom pečenja

Sa pripremljenom marinadom natrljamo jagnjeće meso sa svih strana. Stavljamo meso u najlon kesu, zavežemo i stavljamo u frižider da se marinuje 24 sata.

Nastavljamo pripremu sledećeg dana (na jutro Đurđevdana).

Oljuštimo krompir, luk, celer i isečemo na krupnije komade, a nakon toga stavljamo u pleh/đuvečaru za pečenje. U njih dodajemo i drške nane i selen i koru od limuna.

Izvadimo jagnjetinu iz frižidera, posipamo dimljenom alevom paprikom i utrljamo rukama u meso. Nakon toga stavljamo meso preko povrća u pleh.

Prelivamo jagnjetinu pivom. Ne dodajemo vodu, samo pivo!

Preko mesa stavljamo male kockice maslaca.

Uvijamo pleh alu folijom i stavljamo u rernu. Uključujemo na 150 stepeni i pečemo 2 sata.

Skidamo foliju i uz pomoć kašike prelivamo meso sokovima koji su se odvojili prilikom pečenja. Vraćamo u rernu bez folije na još 30 minuta, na svakih 10 minuta otvaramo rernu i prelivamo meso sokovima.

Nakon 30 minuta odvajamo povrće iz pečene jagnjetine sa tečnošću i pasiramo.

Serviramo jagnjetinu sa prilogom od jagnjeće sarmice, prilikom serviranja meso prelivamo pasiranim sosom. Tradicionalno serviramo zelenu salatu uz ovo prolećno jelo - zelena salata, mladi luk, rotkvice i jaja.

Ako vam ostane mesa od pečene jagnjetine na trakijski način, možete ga pretvoriti u jagnjeću kurban čorbu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: