Pogača sa susamom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača sa susamom
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ova pogača je neverovatna inspiracija. Recept je odličan!"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 7 g u prahu
  • šećer - 1 kašičica
  • sveže mleko - 190 ml
  • kiselo mleko - 80 g
  • soda bikarbona - 1 prstohvat
  • so - 1 k.k.
  • ulje - 50 ml
  • jaja - 1 kom.
  • brašno - oko 480 - 500 g
  • ulje - 1/4 šolje, za premazivanje kora (ili maslac)
  • žumanca - 1 kom.
  • mleko - 2 kašike
  • ulje - 1 kašika za premazivanje gotove pogače
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U činijici razmutimo kvasac sa 1/2 šolje za kafu toplog mleka, šećerom i 1 kašikom brašna. Kiselo mleko pomešamo sa prstohvatom sode bikarbone. Umutimo jaje sa preostalim mlekom. Dodajemo i kiselo mleko sa uljem.

U činiji prosejemo brašno i so, pravimo udubljenje i u njega sipamo mlečnu smesu i kvasac. Umesimo meko testo, ostavimo na toplom da narasta.

Nakon što se udvostruči, delimo ga na 4 lopte. Razvlačimo sve četiri na okrugle kore, premažemo maslacem sve osim poslednje. Posle ih isečemo na 8 odvojenih trouglova.

Svaki rasecamo po sredini i oštar deo provlačimo od dole nagore - tako se dobija kao list. Ređamo u pleh, četiri stavljamo u obliku krsta, druge stavljamo do njih i zaoblimo nadole.

Kada nadođe, premažemo žumancem, mlekom i uljem. Posipamo susamom i pečemo na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: