Način pripreme
Vatrostalna posuda - 26 cm.
Sipajte deo brašna u posudu i dodajte žumance, so i maslac. Promešajte kašikom i postepeno dodajte još brašna i vode i nastavite da mešate. Prebacite na radnu površinu i zamesite meko testo. Ako je lepljivo dodajte malo brašna. Ne mesite ga dugo. Uvijte testo u svežu foliju i stavite ga u frižider na oko sat vremena da se ohladi.
U međuvremenu isecite luk na mnogo tanke polumesece. Zagrejte maslac i propržite luk na tihoj vatri dok ne postane zlatast i mek - oko 20 minuta.
Kad je testo gotovo razvijte ga na nabrašnjenoj radnoj površini u krug veći od vatrostalne posude u kojoj ćete ga peći, jer ima zidove. Namastite posudu s malo maslaca i stavite testo. Probodite dno testa na nekoliko mesta. Stavite foliju preko testa i dobro pritisnite. Zapecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Izvadite posudu i rukavicama pritisnite foliju, da blago spljeskate dno. Sklonite foliju i vratite posudu na još 5 minuta u rernu.
Umutite jaje s brašnom i svežim mlekom. Začinite solju i biberom.
Izvadite pitu iz rerne. Stavite luk po dnu. Prelijte mlečnom smesom i pospite obilno parmezanom.
Vratite u rernu na još 20 minuta. Servirajte vruće.