Pita s lukom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Pita s lukom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Nije neophodno kuvati sa mnogo skupih namirnica da bi napravio ukusno jelo. Pravim kuvarima treba samo prostor za rad i mnogo mašte"

Potrebni sastojci

  • za nadev
  • luk - 600 g
  • maslac - 50 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 1 kašika
  • parmezan - 30 g
  • so
  • biber
  • za testo
  • brašno - 225 g
  • žumance - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 125 g
  • voda - 60 ml, hladna
* merne jedinice

Način pripreme

Vatrostalna posuda - 26 cm.

Sipajte deo brašna u posudu i dodajte žumance, so i maslac. Promešajte kašikom i postepeno dodajte još brašna i vode i nastavite da mešate. Prebacite na radnu površinu i zamesite meko testo. Ako je lepljivo dodajte malo brašna. Ne mesite ga dugo. Uvijte testo u svežu foliju i stavite ga u frižider na oko sat vremena da se ohladi.

U međuvremenu isecite luk na mnogo tanke polumesece. Zagrejte maslac i propržite luk na tihoj vatri dok ne postane zlatast i mek - oko 20 minuta.

Kad je testo gotovo razvijte ga na nabrašnjenoj radnoj površini u krug veći od vatrostalne posude u kojoj ćete ga peći, jer ima zidove. Namastite posudu s malo maslaca i stavite testo. Probodite dno testa na nekoliko mesta. Stavite foliju preko testa i dobro pritisnite. Zapecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Izvadite posudu i rukavicama pritisnite foliju, da blago spljeskate dno. Sklonite foliju i vratite posudu na još 5 minuta u rernu.

Umutite jaje s brašnom i svežim mlekom. Začinite solju i biberom.

Izvadite pitu iz rerne. Stavite luk po dnu. Prelijte mlečnom smesom i pospite obilno parmezanom.

Vratite u rernu na još 20 minuta. Servirajte vruće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: