bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži kinoa?

Šta sadrži kinoa?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2641k1k
Šta sadrži kinoa?

Kinoa je kultuta koja podseća na pirinač i gaji se u svrhu sakupljanja i korišćenja njenog jestivog semena. Postala je sve rasprostranjeniji proizvod poslednjih godina i koristi kinoe nikome nisu tajna. Zanimljivo je napomenuti da kinoa ima svojstva slična onima koje imaju neke vrste lisnatog povrća. Dobar primer za to je spanać.

Sadržaj proteina u kinoi je veoma visok i tačna cifra je 14% od težine semena. Ovo nije mnogo više od vrednosti koje ima u mahunarkama, ali je zaista impresivna količina. Kinoa se smatra izvorom potpunih proteina. Kao plus, sadrži vlakna, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum. To je čini izuzetno dobrom za vegane i osobe sa netolerancijom na laktozu.

100 grama kinoe sadrži količinu preporučenog dnevnog unosa na sledeći način: 65% fosfora, 55% magnezijuma, 35% gvožđa, 14% proteina i 7% dijetetskih vlakana.

Ljubiteljima zdravih recepata važno je da znaju da kinoa NE sadrži gluten i da je lako svarljiva.

Ukupno, 100 grama kinoe sadrži 368 kalorija što je važno znati za one koji drže određenu dijetu ili jednostavno izračunaju dnevne kalorije i prate svoje prehrambene navike.

Kinoa sadrži 14,12 g proteina, 64,16 g ugljenih hidrata i 6,07 g masti. Kinoa sadrži vitamine, minerale i aminokiseline koje su važne za telo i zbog toga je tako korisna i sve se više koristi u kuhinji.

Recepti od kinoe su ukusni i korisni. Preporučujemo da probate:

- ćufte sa kinoom;

- salata od kinoe;

- supa od kinoe;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji