Bonapeti.rs»Saveti»Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?

Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2240
Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?

Čovek ne može da zna sve na svetu. Samo praksa i dobijanje novih znanja može da nas spasi od greški i neuspeha. I ovo pravilo važi za svaku oblasti ljudske delatnosti, uključujući kuvanje. Svako greši.

I najbolja domaćica može da napravi grešku u svom radu u kuhinji i da to dovede do habanja proizvoda. Koja porodica nema posebna jela i recepte za tradicionalna jela koji se prenose na generacije?

Naravno, pripremajući hranu kod kuće možemo da pratimo količinu masti, ugljenih hidrata i šećera koje će sadržati ovo ili ono jelo, i ukoliko je potrebno, da regulišemo njihovu količinu.

Eto zašto je neophodno da domaćica ume na vreme da popravi svoju grešku i da je ne ponavlja.

Postoje trenuci teholoških procesa koji treba da posluže kao primer svakoj domaćici.

U kakvim sudovima šta pripremamo?

Ako pripremamo ukusan đuveč poželjno je da ga pripremimo u prstenastoj posudi.

Želimo da imamo pravilno ispržene ćufte, izabraćemo tiganj sa ravnim dnom i nelepećim premazom.

Da bismo napravili patišpanj, jaja ćemo mutiti u svakoj drugoj posudi, ali ne i u aluminijumskoj. U aluminijumskoj posudi smesa će potamntei. Radimo više sa drvenom kašikom i da bismo dobili mekani patišpanj, ne mutimo brzo.

Sada mogu da se pronađu svakakvi moderni uređaju sa kojima se kuvanje odvija jednostavno i brzo. U svakoj modernoj kuhinji mora da postoji vaga. Mi ne grešimo ne zbog toga što ne znamo recpete, već zato što ne merimo tačno. Ne trošite uzalud živce i proizvode - merite tačno.

Na šta pre svega treba da obratite pažnju:

- kvalitetni sastojci;

- metoda kuvanja;

- odgovarajuće posuđe;

- veličina porcija.

Sitno seckamo salatu i biljke

Mnogi su čuli da je bolje da kidate rukama svež bosiljak, ruzmarin i salatu, ali mali broj ljudi se zapita zašto? Činjenica je da se prilikom sečenja zeleniša iz njega odvaja mnogo polifenola koji daju ukus gorčine.

Uz to, nož oštećuje strukturu biljnih ćelija što dovodi do gubitka više od 50% vitamina i smanjuje sadržaj kalijuma i vitamina C. Iseckani zeleniš brže potamni, uništava reprezentativni izgled vašeg jela.

Nemojte dodavati mnogo maslaca u svoju hranu

Maslac (ulje, maslinovo, suncokretovo) sadrži ogromnu količinu kalorija. 1 supena kašika tečnog maslaca sadrži otprilike 120 kalorija tako da nemojte zloupotrebljavati.

Kada pravimo omlet ne smemo da mutimo jaja, već samo da ih izmešamo. Kod prvog slučaja ona postaju sipkasta i omled dobija izgleda kolača.

Kada se pravi krem sa brašnom ili skrobom, uvek se meša dugačkom metalnom žicom za mućenje, tako krem postaje gladak. Ako se meša u krug, krem postaje melpljiv i žilac, poželjo je da se metalna žica vrti u osmicu kako bi se dobio lagan i sipkast krem.

Kada se soli meso prilikom pečenja?

Da bi se dobilo ukusno i sočno pre nego što se peče meso obavezno se pere i suši i stavlja se da se peče. Nakon što se posuši stavlja se masnoća. Nakon što se zapeče, tada se soli.

Da li zapržavate ili pečete meso i domaću živinu na roštilju

Ukus dobrog roštilja budi receptore ukusa, ali jedene koristi takve hrane su nula - samo kancerogene. Ne samo da protein odvaja štetne materije za vreme prženja koje provociraju razvoj dijabetesa, probleme sa krvnim sudovima i rano starenje, mi takođe pogoršavamo situaciju dodavajući karamelizovano povrće i više masnoće u meso.

Zamenite ga kuvanjem u rerni ili koristite gril tiganj u koji nema potrebe da dodajete maslac.

Pre svega marinada za meso se pravi ne da omekša meso, već da mu da ukus, da ga dovede do savršenog stanja i arome. Treba da kažemo da začini i dresinzi vrše dobar posao u tome. Ali korišćenje sirćeta i limunovog soka može čak da ošteti strukturu mesa uništavajući nežna vlakna spolja i uopšte ne ulazi duboko u njega. Na ovaj način krutost proizvoda čak može da se poveća.

Različita jela i kolači se peku na određenoj temperaturi. Testa od mas,aca se peku u jakoj rerni, lagana testa i pite od običnog testa u umerenoj, puslice kolači - u slaboj.

Ne treba da se otvaraju vratašca rerne često, zato što u rernu ulazi gladan vazduh od kog lagana testa spadaju.

I na kraju - greška prilikom ređanja tanjira u mašinu za pranje sudova. Prilikom stavljanja tanjira u mašinu za pranje suđa, mi ih prosto ostavljamo jedan za drugim, ali zbog toga posuđe često ne izlazi savršeno čisto. Ono treba da bude poređano u krug, zato što tako cirkuliše vode. U centar je bolje da stavite tajire sa prljavštinom od hrane sa ugljenim hidratima (na primer od kaše i testenine). Sa strane se preporučuje da stavite jela za prljavštinom od proteina (na primer ispod meso).

Na taj način pranje će biti najefikasnije mgoguće i nećete morati ponovo da čistite posuđe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni