Pretpostavljamo da svaka domaćica želi da pripremi pirinač koji se ne lepi. Postoji mnogo vrsta pirinča. Pomenućemo neke od njih, ali ćemo posebno govoriti o pirinču dugog zrna.
Pre nego što počnete da kuvate bilo koju vrstu pirinča, trebalo bi da ga operete pod tekućom hladnom vodom, najmanje 5 puta, dok voda ne postane bistra. Ovo će ukloniti skrob. Naime, prisustvo skroba lepi pirinač kada se kuva. Kao što znamo, za kuvanje pirinča potrebno je duplo više vode od količine samog pirinča. Međutim, to su približne proporcije.
Prema vrsti pirinča su:
- za dugozrno - 1: 1,5-2;
- za srednje zrno - 1: 2-2,5;
- za okruglo zrno - 1: 2,5-3;
- za blanširani pirinač - 1: 2;
- za divlji pirinač - 1: 3,5;
Obavezno pročitajte uputstvo na pakovanju. Proizvođač date vrste pirinča zna kroz koju preradu je pirinač prošao i na ambalaži je napisano kolika količina vode za dotični pirinač treba da bude.
Sve vrste pirinča, uključujući i pirinač dugog zrna, najbolje je kuvati u šerpi sa debelim dnom, jer je temperatura ravnomerno raspoređena. Takođe možete kuvati pirinač u velikom, dubokom tiganju.
Ako odlučite da kuvate pirinač u šerpi, potrebno je da pustite da prokuva potrebna količina slane vode za pirinač. Zatim možete dodati pirinač. Kada kuvate pirinač, ne podižite poklopac posude, jer to može da produži vreme kuvanja. Da se pirinač ne zalepi, nemojte ga mešati, osim u trenutku kada ga stavite da se kuva. Dovoljno je jednom promešati da se pirinač ne zalepi za dno. Ako ga stalno mešate, zrna pirinča se lome i oslobađaju skrob.
Vreme kuvanja zavisi od vrste pirinča. Kada je gotov, sklonite ga sa vatre i ostavite ispod poklopca 10-15 minuta. Ako je u kuvanom pirinču ostalo vode, možete je proliti ili pokriti lonac suvom krpom, koja će upiti višak vlage.
Ako ćete pirinač kuvati u tiganju, koristite onaj prečnika 24 cm, koji takođe treba da bude dublji i po mogućnosti da ima poklopac. Ili možete koristiti aluminijumsku foliju. Međutim, pre nego što stavite pirinač u tiganj, kratko ga propržite na malo masnoće - dovoljno je 1-2 minuta uz stalno mešanje da ceo pirinač bude prekriven masnoćom. Ovo će olakšati odvajanje zrna. Zatim sipajte vodu i kratko ga kuvajte. Zatim stavite u tiganj i kuvajte ispod poklopca ili folije dok se potpuno ne skuva.
Pirinač dugog zrna i ne samo ta vrsta pirinča, upija razne začine. Možete koristiti šafran, kari, crni biber, kardamom, cimet, karanfilić, kim itd. Začini se dodaju u vodu dok se pirinač kuva ili kada je već skuvan. Svaku vrstu pirinča možete učiniti još ukusnijom dodavanjem začinskog bilja, soka od citrusa, ili ga možete skuvati ne u vodi, već u pilećem ili bujonu od povrća.
Komentari