Kuvani škampi i langusti su odlično predjelo, koje ima svoje mesto na svakoj trpezi koja želi da bude unikalna. Lako ih možete pripremiti i sami i da ih poslužite u svakoj specijalnoj ili normalnoj prilici. Ipak, kako bi očuvali njihov prirodni ukus i krhku strukturu, treba da ispošujemo neka pravila, koja su veoma jednostavna.
Sam proces kuvanja škampa je veoma jednostavan, ali je nesporno da svaka namirnica ima različito vreme pripreme i kuvanja. Tako je i sa škampima.
Na prvom mestu, vreme pripreme veoma zavisi od toga, da li ste odabrali smrznute ili sveže škampe. Uvek je bolje da koristite sveže, ali ako nemate sveže, zamrznute treba da ostavite u toploj vodi, ali ne i vrućoj, oko 5 minuta ili da ih jednostavno ostavite na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta.
Pripremite veliku posudu sa hladnom vodom, kockicama leda i stavite malo soli - 80 g na litar vode. Tečnost treba da bude deovoljna da prekrije sve škampe. So treba da bude potpuno rastvorena, iako je to ponekad teško zbog ledene vode.
U zavisnosti od količine škampa koje ćete kuvati, stavite veću količinu vode na jaku vatru - dovoljno da pokrije plodove mora 3-4 prsta iznad njih.
U toj vodi rastvorite so - 35 g na litar vode. Ovim postižete da voda za kuvanje podseća na morsku vodu, zapravo prirodnu sredinu škampa. Neki stavljaju više soli, drugi malo manje, ali prema nama je ovo idealan odnos.
Čim voda provri, pažljivo spuštajte škampe. Preporučujemo da ih spuštate jedan za drugim, a ne sve odjednom, kako se voda ne bi ohladila brzo.
Kuvajte 2 minuta, a ako su malo veći - 3-4 minuta. Zamrznute škampe kuvajte oko 5 minuta plus ovo vreme.
Izvadite škampe i veoma brzo ih ocedite, pa ih odmah spustite u ledenu vodu, kako bi odmah zaustavili proces kuvanja. Na ovaj način ćete sačuvati sve ukuse i kvalitet škampa, oni će ostati sveži i nežni, a njihov izgled će biti besprekoran.
Sačekajte da se potpuno ohlade, a to je veoma brzo, i odmah ih procedite i ostavite preko papirnog ubrusa da upije višak tečnosti.
Ovako pripremljeni škampi su spremni za jelo i za počasno mesto na vašem stolu.
Ako ne jedete odmah škampe, čuvajte ih u frižideru i hermetički zatvorenoj posudi, u kojoj ih možete čuvati do nekoliko dana u kojima će očuvati svoj ukus i kvalitet, zahvaljujući soli.
Ako volite škampe, preporučujemo da probate naše recepte:
- ili škampi sa pirinčem.
Komentari