Bonapeti.rs»Saveti»Kako se otvaraju ostrige?

Kako se otvaraju ostrige?

Kako se otvaraju ostrige?

Postoji nekoliko načina za otvaranje ostriga, ali u sledećim redovima ćemo spomenuti dva osnovna načina kako da se to uradi. Nikako nije jednsotavno otvoriti ostrige. Treba da otvorite ostrige tako da se ne izgubi njihov sok koji se nalazi u njenoj unutrašnjosti.

Da biste prošli kroz tvrdi deo ostriga i da biste stigli do njege unutrašnjosti, potrebno je da vam je ruka stabilna i da imate odgovarajuća sredstva za to. A evo i koja su dva koraka koja treba da uradite kako biste otvorili ostrige.

1. Prva stvar je da pripremite ostrige za otvaranje. Treba da izaberete najsvežije ostrige koje možete da nađete na tržištu. Takođe je važno da one budu još uvek žive kada ih otvarate. Ako su umrle, one su opasne za konzumaciju.

Ostrige treba da imaju sledeće karakteristike kako bi bile dobre za konzumaciju:

- Treba da budu sa zatvorenom ljuskom. Ako je njihova ljuska otvorena to znači da su one najverovatnije mrtve. Ako niste sigurni, pokucajte na ljusku. Ako se ona odmah zatvori, to znači da je živa i dobra je za jelo;

- Treba da ima prijatnu aromu mora. Sveže ostrige poseduju sladak i slan miris, poput arome mora. Ako ostriga loše miriše ili je pokvarena, to znači da nije sveža;

- Treba da bude teška - Ostriga treba da bude teška. Ako je stavite u svoju ruku i teška vam je, to znači da u njoj još uvek ima morske vode i da je skoro ulovljena. Ukoliko je pak lagana, to znači da u njoj nema morske vode i više nije gladna.

2. Druga stvar koju treba da uradite jeste da nabavite odgovarajuće materijale, upravo:

- četku sa tvrdim vlaknima;

- debele rukavice;

- nož za ostrige ili drugi nož sa tvrdom oštricom koji se neće slomiti prilikom pritiskanja;

- posuda sa ledom koja će sačuvati ostrige svežim dok ne dođe vreme za serviranje ostriga.

Pre nego što počnete da otvarate ostrige, treba pažljivo da ih pogledate sa svih strana kako biste mogli lakše da je otvorite. Šarka na školjci je mišić koji povezuje gornji i donji omotač u oštrom karju ostrige,

Sa druge strane šarke je zaobljeni prednji deo ostrige;

Vrh ostrige je najpljosnatija ljuska;

Donja ljuska ostrige ima oblik čaše.

Otvaranje ostriga:

- Prva stvar koju treba da uradite jeste da stavite rukavice; Rukavice se stavljaju kao mera predostrožnosti, zato što su ljuske ostriga dosta oštre i možete da se posečete;

- Nakon toga treba da istrljate ostrige i da ih očistite koristeći četku čija su vlakna tvrda kako biste očistili ono što se nagomilalo po njoj od okeana;

- Ostrige se peru hladnom vodom nakon što se očiste;

- Kada otvarate ostrigu treba da pratite da li je ona sveža i živa;

- Treba da držite ostrigu jednom rukom, tako što ljuska koja liči na čašu treba da bude odozdo. Deo koji je izvijen treba da se nalazi nasuprot dlaan vaše ruke. Šarka treba da bude okrenuta ka vama;

- Treba da stavite nož za ostrige u šarku. Treba da bude usmeren ispod ostrige. Treba da napravite pokret uvijanja kako biste mogli da odvojite gornju i donju ljusku. Sami treba da osetite otvorenu šarku, nakon što zavrtite nož;

- Treba da provučete oštricu kroz gornju starnu ljuske. Oštrica se stavlja najbliže vrhu ljuske i ubacite ga kroz šarku do drugog dela ostrige. Treba da nastavite da pravite pokrete uvijanja kako biste mogli da odvojite gornju i donju ljusku;

- Ljuska uvek stoji dobro zatvorena, zato trrba da pazite da vam nož ne isklizne i da se ne posečete;

- Treba da koristite snagu kako biste molgi da slomite ljusku;

- Ne treba da okrećete ljusku sa strane ili ka dole, zato što na taj način sokovi mogu da se proliju;

- Kada razdvojite gornji i donji deo ostriga, već možete da ih otvorite. Treba da kliznete nož po gornjoj ljusci, kako biste odvojili meso ostalo po njoj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji