Istorija grčke kafe Frape (Frappe)
Nes kafa Frape (Nescafe Frappe) je izmišljena 1957. godine u Solunu u na Međunarodnom sjamu trgovine gde je Janis Dracis, predstavnik kompanije Nestlé, izložio novi proizvod za decu.
Proizvod je bio čokoladni napitak koji je bio pripremljen putem mešanja čokolade sa mlekom i drmusanjem u šejkeru.
Šta je kafa Frappe (ledena kafa)?
Grčka kafa Frape je ledena kafa, napravljena sa instant kafom (Nescafe) i vodom koja je umućena mikserom za frape, kako bi se dobila penast i osvežavaju napitak. Možete da dodate kockicu med, nakon što umutite kafu, kao i šećer i melko - prema preferencijama.
Grčka ledena kafa može da bude Sketos, Metrios, Glykos, Me gala prema proporcijama sastojaka i ličnim preferencijama.
Varijante kafe Frape prema proporcijama sastojaka:
Frape Sketos (ovična, bez šećera, bez mleka). Ako volite vašu kafu Frape bez šećera i mleka, onda dodajte samo 1-2 kašičice Neskafe, u zavisnosti od toga koliko jaka želite da bude vaša kafa, i hladnu vodu.
Frape metrios (srednje slatka)_ 1-2 kašičie neskafe, u zavisnosti od toga koliko jaka želite da bude vaša kada, 1-2 kašičice šećer (jednaka količina kafe i šećera). U šolji pomešajte Nes kafu i šećer i malo vode muteći sastojke mikserom za Frape dok se ne dobije pena. Posle se dodaje led, hladna vode i poslužuje se.
Frape Glykos (slatko): 1-2 kašičice Nes kafe, u zavisnosti od toga koliko jaka želite da bude vaša kafa, 2-4 kašičice šećera (uduplava se kolaičina šećera u odnosu na onu kod kafe).
Frape me gala (sa mlekom): dodaje se 1 kašičica mleka (količina mleka može da varira prema preferencijama).
Pogledajte sve predloge za recepte sa kafom.
Komentari