Bonapeti.rs»Saveti»Kako da biramo paradajz?

Kako da biramo paradajz?

Kako da biramo paradajz?

Kao i sa svakim drugim proizvodom kojeg kupujete, tako i sa paradajzom morate da budete pažljivi kada ga birate. U ovom savetu ćemo vam dati nekoliko saveta o onome što treba da znate kada birate vaš paradajz.

Nikako nije prijatno da kupujete veštački i bezukusni paradajz. A evo i šta treba da pratite i da znate kada kupujete paradajz.

1. Prva stvar koju treba da gledate kada kupujete paradajz je da li je on blistav i da li nema mrlje po sebi. Ako je takav, nemojte ga kupovati! Ako je takvi, to znači da mikroorganizmi i insekti ne "pare" na takve proizvode, zato što najverovatnije nisu prirodni. A čim ih insekti izbegavaju, to i mi treba da radimo, zato što niko ne želi da jede paradajz sa ukusom plastike;

2. Kada birate paradajz, gledajte da ne bude lagan. Ako je tvrd kao na primer jabuke, to najverovatnije znači da nije menati i uopšte nije ukusan;

3. Birajte paradajz, čiji oblik nije savršen, a po njemu ima i nepravilnosti, kao što je seoski paradajz, koji je uzgajan u prirodnoj sredini. Ne treba da uzimamo jednaki paradajz istog oblika, zato što on uopšte nije kvalitetan, još manje ukusan;

4. Ako vidite paradajz koji ima još uvek zeleni deo drške, ne brinite se da ih kupite. To je u potpunosti normalno i uopšte ne znači da je paradajz zelen. Međutim, postoji paradajz koji ima mnogo veliki zeleni deo ispod drške, koja čak može da zauzima polovinu površine paradajza. Zeleni deo treba da bude veoma nežan, gotovo providna i da zauzima mali deo drške;

5. Treba da birate odgovarajuću sortu paradajza, a to zavisi sa kojim ciljem ga uzimate. A da bi vam bilo lakše, evo još nekoliko važnih stvari prilikom izbora paradajza:

- Jedne od najukusnijih, slatkih i mesnatih sorti paradajza su Pink rock, Roze dar, Pink Jazz i Bivolje srce koje su tipične za našu državu sorte roze paradajza;

- Ako želite da napravite štapiće ili zalogaje sa paradajzom, najpogodniji za to je čeri paradajz. On je u poslednje vreme dosta poznatiji i ulazi u sastav mnogih jela;

- Ako želite da konzervišete paradajz, treba da izberete sortu Roma ili Ragbi. Ove sorte u gušće od drugih paradajza i saveršene su za paradajz sosove, ljutenicu i dr.

Pogledajte još ukusnih stvari sa paradajzom koje možete lako da spremite kod kuće za ručak ili večeru:

-supa od paradajza;

- pirinač sa paradajzom;

- punjeni paradajz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji