Karfiol je izuzetno zdravo povrće, slično kao brokoli, koji je važan izvor mnogih hranljivih materija.
Takođe sadrži jedinstvena biljna jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak.
Veoma je pogodan za mršavljenje i neverovatno je lako dodati karfiol u svoju ishranu.
Karfiol ima veoma malo kalorija, ali je bogat vitaminima.
U suštini, karfiol sadrži skoro svaki vitamin i mineral koji su vam potrebni, bar u nekom procentu.
Nutritivna vrednost
100 g karfiola ima:
- 25 kalorija
- 5 g ugljenih hidrata
- 2 g vlakana
- 2 g proteina
Pored toga, porcija karfiola u potpunosti pokriva dnevnu potrebu za vitaminom C i 1/4 potrebe za vitaminom K. Od 100 grama ovog povrća, 92 su voda - to znači da karfiol pomaže telu da ostane hidrirano.
Kako se kuva karfiol?
Karfiol je univerzalno povrće i može se pripremiti na nekoliko načina:
- Karfiol na pari - Najjednostavniji način je da se kuva na pari. Možete pripremiti celu glavicu karfiola ili je iseći na cvetove;
- Pečeni karfiol - Glavicu karfiola isecite na "šnicle" ili je iskidajte na cvetove, rasporedite na pleh, prelijte maslinovim uljem i posolite i pobiberite. Pecite u rerni do zlatne boje;
- Krem supa od karfiola - Zgnječite karfiol. Kada je karfiol skuvan, može se pasirati dok ne dobijete glatku kremastu konzistenciju. Neki ljudi ga koriste kao zamenu za krem sosove ili ga dodaju u smutije;
- Pire od karfiola - Zgnječite ga. Povećajte hranljivu vrednost pirea od krompira tako što ćete prodinstati malo karfiola i zgnječiti ga zajedno sa krompirom. Možete čak i potpuno preskočiti krompir i umesto toga izabrati pire od karfiola sa niskim sadržajem ugljenih hidrata;
- Narendajte ga. Karfiol skuvajte na pari, a zatim ga narendajte do konzistencije pirinča. Možete zameniti pirinač u mnogim receptima za dijetalnu ishranu!
Komentari