Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva karfiol?

Kako se kuva karfiol?

Kako se kuva karfiol?

Karfiol je izuzetno zdravo povrće, slično kao brokoli, koji je važan izvor mnogih hranljivih materija.

Takođe sadrži jedinstvena biljna jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Veoma je pogodan za mršavljenje i neverovatno je lako dodati karfiol u svoju ishranu.

Karfiol ima veoma malo kalorija, ali je bogat vitaminima.

U suštini, karfiol sadrži skoro svaki vitamin i mineral koji su vam potrebni, bar u nekom procentu.

Nutritivna vrednost

100 g karfiola ima:

- 25 kalorija

- 5 g ugljenih hidrata

- 2 g vlakana

- 2 g proteina

Pored toga, porcija karfiola u potpunosti pokriva dnevnu potrebu za vitaminom C i 1/4 potrebe za vitaminom K. Od 100 grama ovog povrća, 92 su voda - to znači da karfiol pomaže telu da ostane hidrirano.

Kako se kuva karfiol?

Karfiol je univerzalno povrće i može se pripremiti na nekoliko načina:

- Karfiol na pari - Najjednostavniji način je da se kuva na pari. Možete pripremiti celu glavicu karfiola ili je iseći na cvetove;

- Pečeni karfiol - Glavicu karfiola isecite na "šnicle" ili je iskidajte na cvetove, rasporedite na pleh, prelijte maslinovim uljem i posolite i pobiberite. Pecite u rerni do zlatne boje;

- Krem supa od karfiola - Zgnječite karfiol. Kada je karfiol skuvan, može se pasirati dok ne dobijete glatku kremastu konzistenciju. Neki ljudi ga koriste kao zamenu za krem sosove ili ga dodaju u smutije;

- Pire od karfiola - Zgnječite ga. Povećajte hranljivu vrednost pirea od krompira tako što ćete prodinstati malo karfiola i zgnječiti ga zajedno sa krompirom. Možete čak i potpuno preskočiti krompir i umesto toga izabrati pire od karfiola sa niskim sadržajem ugljenih hidrata;

- Narendajte ga. Karfiol skuvajte na pari, a zatim ga narendajte do konzistencije pirinča. Možete zameniti pirinač u mnogim receptima za dijetalnu ishranu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni