Želatin je proizvod dobijen kuvanjem kolagena. Želatin sadrži skoro samo proteine i njegov jedinstveni profil aminokiselina čini ga veoma dobrim za zdravlje.
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u telima ljudi i životinja. Nalazi se skoro svuda u telu, ali je najviše u koži, kostima, tetivama i ligamentima.
Obezbeđuje čvrstinu i strukturu tkiva. Kolagen povećava fleksibilnost kože i snagu tetiva. Međutim, teško je jesti kolagen, jer se obično nalazi u neprijatnim delovima životinja - svinjskim repovima, nogama, ušima itd. Na sreću, kolagen se iz ovih delova može izdvojiti kuvanjem u vodi.
Želatin ekstrahovan tokom ovog procesa je bez ukusa i boje. Rastvara se u toploj vodi i kada se ohladi dobija teksturu nalik na žele. To ga čini korisnim kao sredstvo za želiranje u proizvodnji hrane, u proizvodima kao što su želei i žele bombone. Takođe se može konzumirati kao bujon od kostiju ili kao dodatak.
Ponekad se želatin dalje obrađuje da bi se proizvela supstanca koja se zove hidrolizat kolagena, koja sadrži iste aminokiseline kao želatin i ima iste zdravstvene prednosti.
Međutim, hidrolizat se rastvara u mlakoj vodi i ne stvara žele. I želatin i kolagen hidrolizat su dostupni kao aditivi u obliku praha ili granula. Želatin se takođe može kupiti u obliku listova.
Ako želite da u potpunosti uživate u zdravstvenim prednostima želatina, uživajte u našim predlozima za pihtije i aspik.
Komentari