Paradajz se sastoji od oko 95% vode. Preostalih 5% čine uglavnom ugljeni hidrati i vlakna.
Hranljive materije u malom (100 g) sirovom paradajzu:
Kalorije: 18 kcal
Voda: 95%
Proteini: 0,9 g
Ugljeni hidrati: 3,9 g
Šećer: 2,6 g
Vlakna: 1,2 g
Masti: 0,2 g
Ugljeni hidrati u malom paradajzu (100 g) su oko 3-4 g. Od toga 70% su prosti šećeri - glukoza i fruktoza.
Paradajz je dobar izvor vlakana. Većina vlakana (87%) u paradajzu je nerastvorljiva - u obliku hemiceluloze, celuloze i lignina.
Sveži paradajz sadrži malo ugljenih hidrata, uglavnom se sastoji od jednostavnih šećera i nerastvorljivih vlakana.
Ovo voće, koje se često smatra povrćem, sastoji se uglavnom od vode i može biti odličan niskokalorični dodatak vašoj zdravoj ishrani.
Redovno dodajte u jelovnik paradajz supu, punjeni paradajz ili paradajz čorbu, jer termička obrada ploda ne umanjuje njegovu hranljivu vrednost.
Komentari