Bonapeti.rs»Saveti»Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?

Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?

Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?

Ostrige su delikates koji nije baš česta pojava kod nas. To je pre svega zbog činjenice da se smatraju jelom visokog društva jer su prilično skupe. Ostrige su iz porodice školjki i najčešće se nalaze u morima i okeanima. Njihov oklop ima veoma zanimljiv oblik i veoma se teško otvara.

Na obali Crnog mora žive uglavnom dve vrste ostriga. Mogu narasti od 7 do 8 cm u veličini i 5-6 cm u širini. Jedna od ove dve vrste voli toplije vode. Drugi tip se može naći na dubini od 20 metara. Njena školjka je tanka i poluprovidna.

Meso ostriga je izuzetno ukusno, ali kao što smo rekli, izuzetno je retko u našim krajevima.

Sastav ostriga

Na svetu je vrlo malo namirnica koje se po ukusu mogu uporediti sa ostrigama. Osim što su veoma ukusne, ostrige su i izuzetno korisne. Sadrže veliku dozu vitamina B12, od kojih 6 sadrži oko 270% dnevne doze. Takođe sadrže 500% cinka, 180% bakra, 76% selena, 31% gvožđa, 70% vitamina D u odnosu na dnevne potrebe organizma. Ako nikada ranije niste pripremali ostrige, ali želite da probate, pročitajte članak do kraja i razumećete sve što treba da znate o ostrigama.

Načini pripreme ostriga

1. Prvo što treba da uradite je da kupite ostrige, i to sa proverenih farmi ili prodavnica u kojima se prodaju. Moraju biti sveže i pravilno uskladištene, jer u suprotnom, pored ostriga, možete konzumirati i bakterije;

2. Ne bi trebalo da čuvate ostrige u frižideru predugo. Ako ih nećete odmah jesti ili pripremati, dobro je da ih lepo prekrijete ledom pre nego što odu u frižider. Ovo će ih zadržati na niskoj temperaturi, što će sprečiti stvaranje bakterija ili njihovo kvarenje;

3. Budite veoma oprezni i pažljivi kada otvarate ostrige. Na njihovim školjkama su prilično oštre ivice, pa kada ih otvarate, dobro je pomoći se peškirom ili rukavicom. Ovo će sprečiti posekotine. Trebalo bi da koristite poseban nož za ostrige da biste izbegli rizik od posekotina. Ako nemate takav nož, možete koristiti i mali kuhinjski nož, ali morate biti još oprezniji;

4. Ne treba da žurite da otvarate ostrige – ako ostrige držite u ledu, otvorite ih neposredno pre serviranja. Tako će zadržati ukus i neće se zaprljati. Ako je neka od vaših ostriga povređena ili ima slomljenu ljusku iz koje se vidi meso, treba je baciti;

5. Ostrige na pari

To se radi tako što se četkom prvo protrlja spoljašnji deo školjke pod tekućom i hladnom vodom kako bi sva prljavština otpala. Kao što smo rekli, ako su ostrige otvorene ili napukle, morate ih baciti, jer to znači da je sama ostriga mrtva. Ostrige operite neposredno pre jela ili kuvanja, jer ako ih operete nekoliko sati pre kuvanja ili jela, to može da ih ubije, jer će hlor u vodi ukloniti svežinu ostriga. Sipajte vodu u posudu u kojoj ćete kuvati ostrige. U nju možete dodati čašu piva ili vina, što će dodati ukus i aromu. Stavite šerpu u kojoj ćete kuvati na pari ili ako imate specijalnu šerpu, možete nju koristiti. Ako nemate takav uređaj, možete staviti cediljku u šerpu. Stavite ostrige. Kada voda proključa, stavite poklopac na šerpu. Kuvajte ih oko 5 minuta. 5 minuta kuvanja znači srednje kuvane ostrige, a 10 minuta - dobro kuvane. Zavisi kako vam se sviđaju. Ako postoje ostrige koje se nisu otvorile tokom kuvanja, odbacite ih;

6. Pečenje ostriga

Metod za čišćenje ostriga pre pečenja je ista kao i za kuvanje na pari. Ostavite ih neko vreme u vodi, a zatim ih ocedite. Pripremite roštilj. Možete koristiti roštilj na ugalj ili plinski roštilj. Roštilj treba da bude srednje jak. Stavite ostrige direktno na roštilj. Takođe možete pripremiti specijalnu marinadu za ostrige. Možete koristiti neki od naših predloga: maslac i beli luk, maslac i soja sos, maslac, šalot, sveži peršun, pekorino sir, aleva paprika, sos za roštoilj. Ako vaš roštilj ima poklopac, zatvorite ga i ostavite da se ostrige kuvaju 5-6 minuta.

7. Pržene ostrige

Ostrige očistite kao što je gore opisano, ali ovoga puta treba da ih otvorite, a evo i kako: treba da pokrijete ostrige peškirom i veoma pažljivo uvučete nož u školjku na poleđini ostrige. Koristeći zglob, okrenite nož tako da možete slomiti školjku. Koristite nož da pređete preko vrha ostrige, otvarajući školjku kada se olabavi. Koristeći zglob, pomerite nož ispod mesa ostrige da biste uklonili nogu ostrige iz donje školjke. Ostrige uvaljajte u mešavinu brašna, soli i bibera. Zatim ih umočite u jaje. Ponovo sledi brašno, a višak brašna je dobro otresti. Uključite fritezu ili zagrejte ulje u dubokom tiganju. Pržite ih oko 2 minuta do zlatne boje.

Serviranje ostriga

Generalno, najčešći način služenja ostriga je u sirovom stanju. Služe se na velikom poslužavniku, koji je prekriven ledom u kombinaciji sa limunom, hlebom i maslacem. U tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji ​​se tako serviraju i zato se tako služe širom sveta. Kada se serviraju, na stolu se nalazi poseban nož za otvaranje. Kada je to gotovo, meso poprskajte limunovim sokom. Ostrige se jedu direktno iz ljuske. Međutim, ako se ostriga previše lako otvara, znači da je pokvarena i nije jestiva. Ostrige se smatraju prirodnim afrodizijakom, tako da ne treba preterivati. Konzumirajte sa zadovoljstvom i umereno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji