Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr.
Sa čime se može kombinovati humus?
1. Poslužite humus sa hlepčićima, krekerima ili tortilja čipsom. Ovo je klasičan način da uživate u ovom namazu, kao umaku.
2. Sendviči - veoma praktičan način da iskoristite svoju ukusnu pastu od leblebije! Namažite krišku integralnog hleba i stavite odozgo zelenu salatu, paradajz ili avokado za ukusan i zdrav ručak.
3. Umak uz povrće – stavite malo humusa u posudu i u njega umočite šargarepu, krastavce, papriku, pečen slatki krompir, čak i karfiol. Ako ste ljubitelj kombinacije „slatko-slano“, onda će vam se posebno dopasti jabuke ili jagode sa humusom.
4. Salate - kao dresing, humus će dati jedinstven ukus. Pomešajte ga direktno sa seckanim povrćem, ili ga pomešajte sa malo maslinovog ulja i limunovog soka da bude tečniji.
5. Testenina - kao sos. Dodajte ga u sveže pripremljenu testeninu sa malo maslinovog ulja/ulja i soli ili eksperimentišite dodavanjem u neki drugi domaći sos po vašem izboru.
6. Kuvana jaja. Izvadite žumance i pomešajte ih sa humusom, pa napunite kuvana belanca i pospite alevom paprikom.
7. Krem supe – umesto da dodate pavlaku u supe, koristite humus! Neverovatan je dodatak supama od bundeve, slatkog krompira, brokolija ili šargarepe.
8. Pire krompir - za puniji ukus, dodajte humus običnom pire krompiru.
Počnite da isprobavate neke od načina da ovu zdravu hranu uključite u svoju ishranu malo češće, kako biste povećali unos vlakana i drugih hranljivih materija.
Ako želite da isprobate zanimljivije ideje, pogledajte ove recepte za veganske namaze; vegetarijanske namaze i naše omiljene namaze od avokada.
Komentari