Kiseljak je aromatična biljka poznata po svom kiselom ukusu, koji podseća na koru limuna.
Karakterističan ukus kiseljaka javlja se zbog oksalne kiseline, koja je prisutna u mnogim namirnicama, ali je posebno koncentrisana u ovoj biljci. Iako oksalna kiselina može biti štetna kada se konzumira u većim količinama, savršeno je bezbedno jesti je u manjim količinama.
Iako kiseljak treba pažljivo koristiti kako se ne bi narušilo balans jela, to je izuzetno prilagodljiv sastojak, koji se može koristiti sirov ili kuvan da bi se dodao sjaj nebrojenim receptima sa kiseljakom - od teških jela od mesa, do okrepljujućih čajeva.
Kao opšte pravilo, svaki recept koji zahteva sok od limuna takođe može biti dopunjen uključivanjem kiseljaka.
Zbog oštrog kiselog ukusa kiseljaka, najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa jačim sastojcima, jer lako može da nadjača one blaže. Ova biljka se dobro slaže sa masnom ribom kao što je losos, kao i sa kremastim sirevima, jelima od jaja, dresinzima i prelivima.
Kiseljak se kuva obično u supama i uključuje u jela od testenina da bi dodao jarkost jela i kiselost.
Kiseljak je takođe odličan dodatak mešavini prolećnog zelenila.
Evo nekoliko ideja za kiseljak:
- supe od kiseljaka
- zašto da jedemo kiseljak;
- kako očistiti kiseljak;
- kako čuvati kiseljak;
Komentari