Još u drevnim vremenima, Egipćani su prihvatali pečurke kao hranu bogova, verujući da će im njihova konzumacija obezbediti besmrtni život rezervisan samo za faraone. Ostalima nije bilo dozvoljeno da dodirnu ovu božansku hranu.
Vekovima kasnije, početkom 17. veka, pečurke su počele da se uzgajaju u Francuskoj. U svojoj palati u Engleskoj, Džordž IV je uzgajao kultivisane pečurke u posebnoj zgradi posebno opremljenoj za ovu namenu.
Carska pečurka (Velika pečurka) (Agaricus augustus) je podvrsta u porodici pečuraka. Takođe je nazivaju Kraljevska pečurka ili Džinovska pečurka. Kod nas se nalazi u planinskim predelima u četinarima, ređe u širokolisnim predelima. Period sakupljanja je od kraja jula do još toplog oktobra. Takođe se nalazi na policama prodavnica prehrambenih proizvoda.
Karakteristika ove pečurke vrhunskog ukusa je njena poluloptasta kapica prekrivena oker braon ili zlatnim trouglastim ljuskama. Obod kapice je u početku umotan ka unutra, kasnije ispravljen, često zarezan kod starijih primeraka.
Lamele kod mladih primeraka su prvo bele, zatim njihova nijansa postaje ružičasta, a na kraju su tamno smeđe.
Drška kraljevske pečurke je zadebljana i ukorenjena u zemljištu, a na kraju prema klobuku poprima cilindrični oblik. Gornja površina prstena je blago užljebljena, a donja pahuljasta, žućkaste boje i sa bradavicama na ivici.
Ljudi sa istoka davno su otkrili vredna hranljiva svojstva pečuraka. Njihov osnovni sastav je sličan onom kod povrća. Pogodna su i vredna namirnica za osobe na dijeti poput vegetarijanaca, koji ih zbog visokog procenta proteina - 2,78% i dijetalnih vlakana -1,08% definišu kao superhranu. Proteini se mogu koncentrisati na 13,4%, a vlakna na 18,2% nakon uklanjanja vode.
Za dijabetičare, pečurke su dobra alternativa zbog malog sadržaja natrijuma. Odsustvo šećera i masti čini ih pogodnim za ovu bolest. Visok sadržaj cinka u pečurkama povećava otpornost organizma, bogate su i fosforom, kalijumom i kalcijumom.
Balans aminokiselina lizina, valina, leucina, izoleucina, triptofana i treonina podseća na sadržaj aminokiselina u jajima. Ne samo minerali, već i dovoljno vitamina u sastavu Kraljevske pečurke, ih čini dobrim "saveznicima" za svaku gozbu. Najveći sadržaj su vitamini A, K i D.
Ove pečurke su odlična niskokalorična hrana koja se može kuvati samostalno ili kao prilog, u sosevima ili pečenim jelima.
Njihova sposobnost da izazovu fermentaciju doprinosi njihovom uključivanju u pripremu piva, vina i hleba. Za dobar krajnji rezultat jela važna je i njihova priprema i način tehnološke obrade.
Moramo znati da je prvo pravilo pre njihove kulinarske obrade da se pečurke ne peru, već čiste četkom od zaglavljenog treseta (prašine). Tokom termičke obrade ispuštaju vodu, a pri pranju apsorbuju tri puta više vode.
Lako ćete ih očistiti, tako što ih staviti u plastičnu kesu i dodati im kukuruzni griz - 2-3 kašike. Nakon snažnog protresanja, pečurke su očišćene i spremne za termičku obradu.
Drugo pravilo za njih je da kada se seku brzo gube boju i aromu, tako da između sečenja i termičke obrade ne treba da prođe više od 10-15 minuta.
Marinirane kraljevske pečurke traju u frižideru do nedelju dana. One su odličan dodatak obroku, predjelu ili kao samostalno meze.
Najlakši kulinarski recept su kraljevske pečurke dinstane u tiganju sa maslacem, biberom, majčinom dušicom i čenom belog luka ili zapečene u rerni, dodajući im sir na kraju pečenja.
Sušene kraljevske pečurke traju najduže. Tehnološki proces sušenja je praktičan i lak. Nakon čišćenja, nanižite ih na konac na razmaku jednu od druge i sušiteu senci i provetrenom mestu.
Pre termičke obrade, potopite suve pečurke u mlakom posoljenom svežem mleku.
Blanširane pečurke skuvajte kod kuće u posoljenoj ključaloj vodi u koju ste dodali sok od limuna. Stavljene u tegle, u frižideru traju 5 do 7 dana.
Divne su i punjene i u jelima, supama, pecivima i sosovima.
Kraljevska pečurka je poslastica, a recepti za pečurke se veoma razlikuju prema našim željama i ukusu. Preporučujemo da isprobate jedan od recepata za:
- ili rižoto sa pečurkama;
Komentari