bonapeti.rs»Saveti»Ko je izmislio picu?

Ko je izmislio picu?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1048
Ko je izmislio picu?

Pica se može definisati kao jedan od najvećih darova koje je Italija dala svetu kulinarstva. Iako nije komplikovan i zahtevan recept, pica je postala svetski fenomen, a danas teško da postoji osoba koja je ne obožava.

Veruje se da je reč pica latinskog porekla i bukvalno se prevodi kao pogača. Međutim, priča iza stvaranja njenog recepta je složena i podložna suprotstavljenim teorijskim uverenjima.

Ko se smatra tvorcem pice koju danas poznajemo?

Veruje se da prvi pokušaji pice datiraju još iz starog Rima za vreme okupacije Palestine, kada su rimski vojnici saznali za hrskavi jevrejski hleb i počeli da prave sličan hleb po povratku kući.

Druge arheološke teorije pripisuju otkriće pice bronzanom dobu na teritoriji Veneta.

Istina je da je klasični recept za picu koji danas poznajemo nastao u 18. veku u Italiji. Rodno mesto pice je Napulj, a osoba koja dodaje završne detalje gotovom receptu je Rafaele Esposito. On je bio dežurni pica majstor u Napulju, kada je kraljica Margarita posetila ovaj grad.

Esposito kreira poseban recept za picu posvećenu kraljici, koja je obojena u tri boje italijanske zastave – crvena za paradajz, bela za mocarelu i zelena za bosiljak. Ovo je takođe recept za klasičnu Margarita picu koju danas poznajemo.

Pogledajte neke ideje za:

- vegetarijanska pica;

- pica sa mlevenim mesom;

- pica Kalcone.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji