Od davnina različite sorte grožđa su se brale i pretvarale u vino zajedno bez razdvajanja. Vino Porto je jedno od retkih vina koje se još uvek pravi pomoću tehnologije kupaža.
U poslednje vreme proizvođači vina proizvode vino od različitih sorti, a zatim ih mešaju i tako proizvode mnogo kompleksnija i maksimalno ukusna vina.
Mešanje različitih vrsta vina na pravi način je umetnost. Neki procesi kupaža vina prolaze kroz mnoge neuspešne pokušaje pre nego što se dobije savršeno vino.
Postoji mnogo mogućnosti za kupažu vina. Kupaža se može uraditi od mnogo različitih sorti vina, a kupaž se takođe može obaviti i od iste sorte.
Kupažna vina mogu se praviti od dve ili više sorti, ali moramo reći da nisu sve sorte pogodne za kupaž, odnosno za kombinovanje.
Svaki region ima tradiciju kupaža vina. Tamo koriste tačno specifične sorte za kupaž.
Klima je takođe veoma važna za kupaž vina. Sorte koje rastu zajedno mogu se kombinovati zajedno.
Ako se pitate da li da izaberete kupažno vino ili vino samo od jedne sorte, podelićemo nekoliko reči o obe vrste vina:
- Kupaž vina se vrši da bi se poboljšao njihov ukus, boja, trajnost i aroma. Takođe pomaže u očuvanju njihove specifičnosti;
- Kada je vino dobro, ukus mu je bogat i ima bogatu aromu, nije posebno važno da li je kupažn ili od jedne sorte. Najbolje je da probate obe vrste vina i odlučite koje je vaše omiljeno.
Međutim, šta god da izaberete, uvek konzumirajte sa zadovoljstvom i umereno.
Takođe pogledajte: Šta je tehnologija maceracije.
Komentari