Leto je doba izobilja raznovrsnog voća i povrća kojeg zimi nema svuda. Zato smo mi, i ne samo, navikli da pravimo različite zimnice ili jednostavno zamrzavamo voće ili povrće u zamrzivaču.
U ovom savetu ćemo pričati o tome koje povrće može da se zamrzne, kako da ga zamrznete i koliko dugo može da izdrži u zamrzivaču.
Koje povrće može da se zamrzne?
- rotkvice, repa;
- skoro sve vrste kupusa;
- luk, beli luk;
- krompir, bundeva;
- zeleni grašak, boranija;
- šargarepa, cvekla;
- celer, kiseljak;
- tikvice, paprike;
- paradajz, patlidžan;
- rabarbara, ren, itd.;
Da biste imali koristi od korisnih svojstava i ukusa povrća, dobro je poštovati neka od sledećih pravila kada ga zamrzavate:
1. Kada kupujete povrće, na njemu ne bi trebalo da bude znakova truljenja i ne bi trebalo da bude povređeno;
2. Da bi duže trajalo, preporučljivo je prethodno blanširati neko povrće da bi se uklonile klice, ako ih ima, i da bi se zaustavio proces truljenja, ako ga ima. Takođe je važno znati da čim se blanšira, mora se šokirati u ledenoj vodi kako bi se zaustavio proces kuvanja;
3. Obavezno je koristiti samo one noževe za sečenje, koji su sterilni;
4. Kada stavite povrće u kese ili kutije, morate zalepiti etiketu sa datumom zamrzavanja.
A sa smrznutim povrćem možete pripremiti đakonije kao što su:
- piletina sa povrćem;
- prilog od povrća;
- đuveč od povrća.
Komentari