Bonapeti.rs»Saveti»Koje povrće se može zamrznuti?

Koje povrće se može zamrznuti?

Koje povrće se može zamrznuti?

Leto je doba izobilja raznovrsnog voća i povrća kojeg zimi nema svuda. Zato smo mi, i ne samo, navikli da pravimo različite zimnice ili jednostavno zamrzavamo voće ili povrće u zamrzivaču.

U ovom savetu ćemo pričati o tome koje povrće može da se zamrzne, kako da ga zamrznete i koliko dugo može da izdrži u zamrzivaču.

Koje povrće može da se zamrzne?

- rotkvice, repa;

- skoro sve vrste kupusa;

- luk, beli luk;

- krompir, bundeva;

- zeleni grašak, boranija;

- šargarepa, cvekla;

- celer, kiseljak;

- tikvice, paprike;

- paradajz, patlidžan;

- rabarbara, ren, itd.;

Da biste imali koristi od korisnih svojstava i ukusa povrća, dobro je poštovati neka od sledećih pravila kada ga zamrzavate:

1. Kada kupujete povrće, na njemu ne bi trebalo da bude znakova truljenja i ne bi trebalo da bude povređeno;

2. Da bi duže trajalo, preporučljivo je prethodno blanširati neko povrće da bi se uklonile klice, ako ih ima, i da bi se zaustavio proces truljenja, ako ga ima. Takođe je važno znati da čim se blanšira, mora se šokirati u ledenoj vodi kako bi se zaustavio proces kuvanja;

3. Obavezno je koristiti samo one noževe za sečenje, koji su sterilni;

4. Kada stavite povrće u kese ili kutije, morate zalepiti etiketu sa datumom zamrzavanja.

A sa smrznutim povrćem možete pripremiti đakonije kao što su:

- piletina sa povrćem;

- prilog od povrća;

- pirinač sa povrćem;

- đuveč od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji