Bonapeti.rs»Saveti»Da li su krekeri od pirinča korisni?

Da li su krekeri od pirinča korisni?

Da li su krekeri od pirinča korisni?

Prema nekim zdravstvenim stručnjacima, grickalice od pirinča kao što su keksići, krekeri, pirinčani kolači nisu tako zdravi kao što mislimo.

Kolačići od pirinča su osnovna namirnica na jelovnicima mnogih ljudi, bilo da ih premažemo humusom, maslacem od orašastih plodova, avokadom ili sirom.

Gledajući njihovu listu sastojaka, na prvi pogled deluju veoma zdravo jer se prave od pirinča ili pirinčanog brašna.

Ali ako pitate neke zdravstvene stručnjake, oni će vam reći da pirinčani kolači nisu toliko zdravi kao što mislimo, a to je zbog nekoliko činjenica. Ali pre nego što ih podelimo, hajde da prvo vidimo kako napraviti kolače od pirinča.

Kako se prave pirinčani kolači, krekeri i druge grickalice od pirinča?

Pirinčani krekeri se prave kada se na pirinač primeni visoka toplota i pritisak. Tako se zrna pirinča ekspandiraju i čvrsto se drže zajedno da formiraju teksturu koja je slična kokicama. U zavisnosti od vrste i marke pirinčanih kolača, neki proizvođači dodaju dodatne arome i konzervanse.

Pirinčani krekeri i kolači su jako obrađeni i variraju u zavisnosti od dodatih sastojaka kao i od brenda. U nekim vrstama se mogu dodati so, arome, šećeri i konzervansi.

Pirinčani krekeri su zdravi, ali ne pružaju onoliko hranljivih materija koliko mislimo. Evo glavnih razloga za to:

Prvi je da se grickalice od pirinča prave od rafinisanog belog pirinča. U većini slučajeva, pirinčani krekeri se prave od belog pirinča - i uklanjaju se spoljašnji slojevi belog pirinča kao što su ljuska, mekinje i klice, što zauzvrat rezultira uklanjanjem nekih hranljivih materija iz pirinča, kao i vlakana.

Za razliku od smeđeg i crvenog pirinča, beli pirinač se smatra rafiniranim i ima visok glikemijski indeks, a takođe je bogat ugljenim hidratima.

Pirinčani krekeri uglavnom imaju malo šećera i masti i mogu se uključiti u zdravu ishranu ako se jedu povremeno.

Međutim, oni nisu zdravi. Najčešće se prave od belog, rafinisanog pirinča, koji ima vrlo malo vlakana i proteina, pa je njihova nutritivna vrednost veoma niska.

Dobro je znati da nutritivna vrednost pirinčanih krekera takođe mnogo zavisi od toga sa čime se jedu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji