Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pije sirup od crne zove?

Kako se pije sirup od crne zove?

Kako se pije sirup od crne zove?
Fotografije: Sevdalina Irikova

Teško da postoji osoba koja nije upoznata sa korisnim svojstvima crne zove. U ovom savetu ćemo posebno govoriti o sirupu od crne zove - o njegovim prednostima, njegovoj pripremi i načinu uzimanja. Dakle, hajde da počnemo.

Crna zova je biljka koja se koristi širom sveta. Pomaže našem telu posebno zimi. Indijanska plemena ga mnogo koriste za lečenje raznih infekcija. S druge strane, u starom Egiptu koristili su crnu zovu da bi se zaštitili od opekotina. Danas se ova biljka najčešće koristi za podsticanje boljeg funkcionisanja našeg imunog sistema, kao i za prevenciju i lečenje prehlade i gripa.

Prijem i čuvanje sirupa od crne zove

Sirup od crne zove se čuva u frižideru i uzima svaki dan - od 1/2 do 1 kašičice svaki dan kada je sezona prehlade i gripa;

- Preporučena doza sirupa od crne zove je sledeća:

- od 1/2 do 1 kašičice za decu;

- Od 1/2 do 1 kašike za odrasle.

Ako imate prehladu ili grip, doza se uzima na svaka 2-3 sata.

Domaći sirup od crne zove čuva se do dve nedelje u frižideru. Sirup možete zamrznuti u posudama za led.

Koristi od crne zove

- Od crne zove najčešće se koriste njeni plodovi. Oni nisu samo ukusni, već su i veoma korisni za lečenje prehlade i gripa. Takođe, bobice crne zove podržavaju zdravlje srca i pomažu u borbi protiv raznih infekcija;

- Crna zova ima vrlo malo kalorija i izuzetno visoke sadržaje antioksidanata. 100 g sadrži 73 kalorije, 18,4 grama ugljenih hidrata i samo 1 g masti. Takođe sadrži mnogo vlakana, vitamina C;

- Crna zova, kao i njen sirup, veoma blagotvorno utiču na zdravlje srca, pomažu u efikasnom lečenju gornjih disajnih puteva, imaju jaka antibakterijska svojstva;

Rizici i neželjeni efekti upotrebe sirupa od crne zove

Uprkos činjenici da su ova biljka, kao i njen sirup, veoma korisni za naše zdravlje, postoje i neki rizici od njene upotrebe, a to su:

- U kori nezrelih plodova i u semenkama nalazi se mala količina supstanci zvanih lektini, koji nadražuju stomak i izazivaju mučninu, povraćanje i dijareju ako ih se previše pojede;

Pogledajte kako se pravi:

- sirup od bele zove;

- kolači sa zovom;

- deserti sa zovom;

- slatko od zove;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji