Pica je poklon italijanske kuhinje koji zauzima počasno mesto u svetskoj kuhinji. Naziv pica ima latinske korene, a njegovo značenje je direktno prevedeno kao hleb. Reč je o proizvodu od testa u obliku kruga, koji ima obimnije hrskave ivice i priprema se pečenjem.
Danas je recepata za picu bezbroj, a to je jelo koje omogućava upotrebu mašte i eksperimentisanje sa različitim proizvodima.
Jedan sastojak koji je podjednako neophodan bez obzira na vrstu peciva je pica sos.
Kako napraviti sos za picu
Klasični sos za picu
Ako bismo morali da povežemo picu samo sa jednim sosom, to bi nesumnjivo bio sos od paradajza. Stavlja se neposredno pre pečenja pice i zbog toga ima karakterističnu crvenu boju.
Za to vam je potrebno:
- 400 g paradajza iz konzerve;
- 2 čena belog luka;
- 6 listova bosiljka;
- 1 kašika meda;
- So;
- Biber;
- Maslinovo ulje.
Prvi korak je da napravite pire od paradajza u blenderu. U isto vreme sitno iseckajte beli luk i propržite ga na maslinovom ulju na srednjoj vatri u tiganju. Posle nekoliko minuta dodajte paradajz i začinite bosiljkom, biberom, medom i solju.
Kuvajte oko 20 minuta i vaš sos je spreman.
Drugi sosovi za picu koji služe za začinjavanje:
- Klasična kombinacija kečapa i majoneza;
- Barbekju sos;
- Mlečni sos.
Komentari