Bonapeti.rs»Saveti»Kako da znamo da li je avokado zreo?

Kako da znamo da li je avokado zreo?

Kako da znamo da li je avokado zreo?

Nije slučajno da Avokado zauzima počasno mesto na rang listi 10 najzdravijih proizvoda. Takođe se naziva i krokodilska kruška, a blagotvoran ukus i hranljiva svojstva ovog voća omogućili su mu brz tempo promocije iz Meksika u ceo svet.

Avokado ima jedinstveno blagotvoran sastav, uključujući preko 20 vrsta vitamina, minerala, zdravih masti, antioksidanata i vlakana. Ima dokazane koristi za poboljšanje funkcije srca, regulisanje nivoa holesterola, regulisanje optimalne težine, održavanje dobrog vida i smanjenje rizika od bolesti kostiju.

Međutim, da bi se maksimizirale koristi avokada za ljudsko zdravlje, avokado se mora konzumirati na pravi način. To znači da mora biti pravilno očišćen i, pre svega, dovoljno zreo za konzumaciju.

Ali kako znate kada je avokado zreo

Suprotno većini očekivanja, avokado kupljen u prodavnici zapravo nije zreo i mora da odstoji neko vreme pre nego što se pojede.

Pravi period za branje avokada je kada još nije zreo. Nakon što se ubere, plod nastavlja da sazreva kao banana i paradajz. Indikatori da li je avokado zreo su njegova čvrstoća i boja.

Nezreli avokado ima svetlo zelenu boju i čvrst je na dodir. Ako kupite takav avokado, biće dobar za jelo nakon 4-5 dana skladištenja.

Srednje zreo plod je nešto tamnije zelene boje i relativno je mekši. U ovom slučaju, avokado treba čuvati još 1-2 dana.

Dobro zreo avokado je mekan na dodir i tamnozelene je boje. Može se odmah konzumirati.

Prezrelo voće ima skoro braon boju i prilično je mekano na dodir. Ponekad se može konzumirati i tada, ali će se ukus promeniti.

Koristite dobro zreo avokado da napravite omiljene recepte kao što su:

- sendviči sa avokadom;

- namaz od avokada;

- gvakamole.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni