Bonapeti.rs»Saveti»Kako dimiti svinjski ili goveđi jezik?

Kako dimiti svinjski ili goveđi jezik?

Kako dimiti svinjski ili goveđi jezik?

Ako želite da dimite svinjski ili goveđi jezik, ali ne znate kako, onda je ovaj savet za vas. Počnimo prvo sa goveđim jezikom.

1. Goveđi jezik za dimljenje

Evo jednostavnog, korak po korak recepta za dimljenje goveđeg jezika:

Potrebni sastojci:

- goveđi jezik;

- voda;

- luk - 1 glavica, isečena na četiri;

- karanfilić - između 6 i 8 karanfilića;

- biber - od 6 do 8 zrna;

- lovorov list - 3 komada.;

- košer so - 1 kašika

- komadi pekan oraha ili hrasta za dimljenje;

- Dižon senf;

Priprema za dimljenje:

- Prvo što treba da uradite je da dobro operete goveđi jezik. Stavite ga u dobro očišćenu sudoperu i operite pod tekućom hladnom vodom i dobro izribajte četkom dok ne očistite svu prljavštinu ili krv na jeziku. Zatim se ostavi da se namače u hladnoj vodi 2 sata, s vremena na vreme proveravajući da se voda promeni ako ima tragova prljavštine.

- Nakon što se goveđi jezik očisti, stavlja se u veliki lonac zajedno sa vodom da ga potpuno prekrije. Dodajte luk, karanfilić, biber, lovorov list i so. Zatim lonac pokrijte poklopcem. Stavite na šporet i ostavite da provri. Nakon što provri, vatra se smanji na slabu i jezik se ostavi da se kuva tri sata. Zatim se ocedi, odbacujući začine, nakon čega se jezik izvadi na čistu površinu i ostavi da odstoji dok se ne ohladi do tačke kada se njime može rukovati;

- Zatim se uzima veoma oštar nož i na nekoliko mesta se prave prorezi u koži kako bi se lakše oljuštila. Nož klizi u svaki prorez i pomera se tako da se koža dovoljno olabavi da je možete ukloniti;

- Oljušten i ohlađen jezik ostavi se 24 sata u frižideru;

- Jezik se zatim izvadi iz frižidera i ostavi dok ne bude na sobnoj temperaturi. Kada se roštilj dovoljno zagreje, na vrh uglja se dodaju komadi drveta, a na vrh se stavlja ploča, nogama prema gore. Aluminijumski pleh se puni ledom i stavlja na ploču, zatim se na posudu za led postavlja roštilj koji je napravljen od nerđajućeg čelika;

- Kada je goveđi jezik već na sobnoj temperaturi, premažite ga sa svih strana dižon senfom. U najdeblji deo jezika ubacuje se termometar za meso, zatim se jezik stavlja na roštilj. Poklopac roštilja se zatvori i kuva između 2 i 3 sata, a zatim se okrene. Kada se led otopi, dim koji se oslobađa pomaže da se dimi jezik;

2. Svinjski jezik za dimljenje

Da biste dimili svinjski jezik i učinili ga mirisnim i ukusnijim, prvo treba da skuvate svinjski jezik u slanoj vodi. Pre nego što ga sklonite sa ringle, umotajte ga dobro u foliju ili papir za pečenje i potpuno osušite u rerni, temperatura treba da bude niska. Ovo bi trebalo da traje oko 40 minuta. Kad se meso već osuši, iseče se na trake ili dugačke komade, što se meso tanje iseče, brže će se kuvati. Zatim se čvrsto umota u aluminijumsku foliju ili pergament papir koji je nauljen pre nego što se vrati na šporet. Na taj način, kako se folija ili papir zagreju, dim će dimiti meso iznutra. Zatim se prebaci u šerpu i ostavi da se kuva između 3 i 5 sati, ili dok viljuška lagano ne prodre u jezik. Zatim se ohladi 1 sat i utrlja solju i biberom. Za još intenzivniji dimljeni ukus jezika, sledećeg dana, možete ga staviti i u specijalnu mašinu za dimljenje.

Sa ovim dimljenim jezikom možete pripremiti:

- jezik u rerni;

- jezik na maslacu;

- pohovani jezik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji