Pesto je veoma popularan širom sveta. Postoji mnogo recepata i varijacija pesta, ali postoji jedan klasičan recept koji se zasniva na maslinovom ulju, bosiljku i parmezanu.
Severna Italija se smatra poreklom pesta. Ovaj italijanski sos bio je poznat još u Rimskom carstvu, ali prvi pisani zapis o njemu pronađen je 1885.
Od čega se tačno pravi pesto
Klasični đenoveze pesto se uglavnom pravi u avanu, u kejem se tučkom gnječi bosiljak, so, pinjoli, beli luk, maslinovo ulje i Pekorino siru. U nekim receptima pinjoli se zamenjuju orasima, indijskim orahom ili pinjolima, a sir se može zameniti parmezanom ili Grana Padanom.
Pesto se najčešće koristi za začinjavanje testenina, lazanja, za supe, krutone ili kao namaz na bruskete.
U Francuskoj, tačnije u regionu Provanse, postoji recept za pesto u koji se ne dodaju orasi.
U Austriji spremaju pesto od semenki bundeve, a u Nemačkoj bosiljak zamenjuju sremušem.
Kako god da ga pripremite, pesto je uvek savršen dodatak gotovo svakom jelu.
Komentari