Celuloza je bezbojna supstanca koja ima vlaknastu strukturu. U svojoj suštini, celuloza je polisaharid formiran od ostataka glukoze. Takođe je komponenta zidova biljnih ćelija.
Celuloza je jedinjenje nerastvorljivo u vodi koje pripada grupi vlakana. Ova grupa takođe uključuje želatin, pektin, lignin i sluzave supstance. Supstanca celuloza je takođe glavni deo biljne ćelije, a biljna masa se sastoji od 40 do 70% celuloze.
Glavna funkcija supstance je promovisanje pune funkcije crevne peristaltike. Takođe, blagotvorno deluje na motornu i sekretornu funkciju želuca i creva.
Zbog dragocenih koristi supstance celuloze, važno je konzumirati hranu sa njenim učešćem.
Odličan izvor celuloze je neko voće koje ima i hranljive i ukusne kvalitete.
Koje voće je bogato celulozom
Većina voća je bogata celulozom. Neke vrste voća sadrže i celulozu i laktozu, koje su neophodne za održavanje crevne ravnoteže. Takvi plodovi su:
- Ananas;
- Papaja;
- Sveže i sušene kajsije;
- Crna ribizla;
- Pomorandža;
- Jabuka;
- Kruška;
- Borovnice.
Konzumacija ovog voća daje niz koristi za zdravlje organizma, a najznačajniji efekat je prevencija disbakterioze i podržavanje pune funkcije crevne flore.
Pogledajte takođe koristi od celuloze kao i dijeta za čišćenje sa celulozom.
Komentari