bonapeti.rs»Saveti»Kako pravilno oprati zelenu salatu?

Kako pravilno oprati zelenu salatu?

Valentina StoyanovaValentina Stoyanova
Početnik
2261
Kako pravilno oprati zelenu salatu?

Pranje povrća je prvi korak u stvaranju ukusne salate, koja je bezbedna za jelo. Sveža zelena salata sa pijaca i prodavnica može biti domaćin različitih patogena i bolesti, pa je izuzetno važno da je dobro operete i osušite pre jela.

Šta je zelena salata?

Ovo je široka kategorija koja uključuje nežne listove različitih sorti, koje se uglavnom jedu u salatama. Termin se primenjuje na mnoge vrste zelene salate.

Pranje zelene salate je prvenstveno pitanje bezbednosti: pomaže u sprečavanju bakterija kao što je E. coli i drugih bolesti koje se mogu preneti na listove kroz zemlju ili nepravilnim rukovanjem/transportom nakon berbe.

Ispiranje zelene salate u mlakoj vodi uklanja sve preostale tragove prašine, prljavštine ili organske materije. Lisne vaši i druge bube, kao što su i gusenice, vole da se kriju u uglovima i pukotinama lišća. Pranje većih listova zelene salate jednog po jednog pod tekućom vodom omogućava vam da pregledate da li u njima ima insekata i odsečete sve uvele ili plesnive oblasti.

Kako očistiti zelenu salatu:

Da biste očistili zelenu salatu, prvo napunite veliku posudu hladnom vodom, to može biti umivaonik ili plastična posuda. Uklonite sve oštećene spoljne listove i odrežite krajeve stabljike. Odvojite listove tako što ćete ih baciti u vodu i mešati ih rukama.

Ostavite zelenu salatu u vodi 1-2 minuta da se prljavština ili pesak slegne na dno, a zatim uklonite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede. Ako je zelena salata još puna peska, promenite vodu i ponovite postupak.

Pogledajte i neke ideje za pripremu ukusnih i zdravih salata;

- Zelena salata;

- Kapreze salata;

- Salate sa spanaćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji