Pranje povrća je prvi korak u stvaranju ukusne salate, koja je bezbedna za jelo. Sveža zelena salata sa pijaca i prodavnica može biti domaćin različitih patogena i bolesti, pa je izuzetno važno da je dobro operete i osušite pre jela.
Šta je zelena salata?
Ovo je široka kategorija koja uključuje nežne listove različitih sorti, koje se uglavnom jedu u salatama. Termin se primenjuje na mnoge vrste zelene salate.
Pranje zelene salate je prvenstveno pitanje bezbednosti: pomaže u sprečavanju bakterija kao što je E. coli i drugih bolesti koje se mogu preneti na listove kroz zemlju ili nepravilnim rukovanjem/transportom nakon berbe.
Ispiranje zelene salate u mlakoj vodi uklanja sve preostale tragove prašine, prljavštine ili organske materije. Lisne vaši i druge bube, kao što su i gusenice, vole da se kriju u uglovima i pukotinama lišća. Pranje većih listova zelene salate jednog po jednog pod tekućom vodom omogućava vam da pregledate da li u njima ima insekata i odsečete sve uvele ili plesnive oblasti.
Kako očistiti zelenu salatu:
Da biste očistili zelenu salatu, prvo napunite veliku posudu hladnom vodom, to može biti umivaonik ili plastična posuda. Uklonite sve oštećene spoljne listove i odrežite krajeve stabljike. Odvojite listove tako što ćete ih baciti u vodu i mešati ih rukama.
Ostavite zelenu salatu u vodi 1-2 minuta da se prljavština ili pesak slegne na dno, a zatim uklonite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede. Ako je zelena salata još puna peska, promenite vodu i ponovite postupak.
Pogledajte i neke ideje za pripremu ukusnih i zdravih salata;
- Kapreze salata;
- Salate sa spanaćem.
Komentari